Norvegia – Oslo – partea I

Cât de scumpă e berea în Oslo?

Dau înapoi câteva săptămâni și îmi amintesc cum am ajuns în Norvegia…

Cumva s-au împletit dorințele mele și a le lui Cristi de face hiking pe malul fiordului Geiranger cu dorințele Anei și Mircea de a pescui somon. Așa că după multe gândeli și răzgândeli, bilete de avion cumpărate și anulate, am bătut data în cuie ca să nu o mai schimbe  nimeni. Niciodată. Însă soarta pe când te hotărăști tu mai abitir, te învață că nu stau lucrurile chiar așa. Drept urmare bineînțeles că în perioada în care trebuia să plecăm, Cristi a trebuit să semneze un contract tocmai în Franța. Și deși ar fi trebuit să plecăm din Budapesta, direcția Oslo în formulă completă de patru, am plecat doar trei, urmând ca Cristi să vină direct din Paris în Oslo. Aveam ușoare emoții, mai ales prin prisma faptului că de obicei el este împuternicitul cu partea logistică și nu eram sigură cât de bine m-oi descurca cu transportul de la aeroport la hotel, dar zmulțam Doamne pentru Google maps, să ii dea sănătate celui care l-a inventat și lui Cristi Sanislav că am un zâmbet de revistă, că am ajuns fără să ne pierdem sau să dăm o grămadă de bani.

După un refresh scurt de vreo oră, hai să vedem și noi capitala. Hmmm, mai murdar pe stradă decât credeam, destul de mulți imigranți, destul de mulți cerșetori. În rest lume colorată, relaxată, câte un muzicant la fiecare colț de stradă. Tot la fiecare colț de stradă găsești câte un magazin de decorațiuni interioare, câte un barber shop și un magazin cu articole sportive. Trag concluzia că ăstora le place să își decoreze casele îmbrăcați sport și ferchezuiți ?.

Altceva ce aș mai putea să spun. Căscăm și noi ochii la doamnele înalte, blonde și frumoase, sau la domnii la fel de înalți, blonzi și frumoși, încercând să ne ferim din calea puhoaielor de turiști care inundă celebra pietonală Karl Johann. Pentru că eram treziți de pe la 3 și soarele ne cam troznea, alegem o terasă cu blăniță pe scaun și cu pahare îmbietoare de bere.

Luăm un meniu și se produce primul șoc. O bere 13 EUR. Câââââââttttt? Mai să îmi scap ochelarii de soare în meniul imaculat. Trag aer în piept și parcurg în tăcere restul meniului. Păi ce să zic, un pahar de vin 10 Eur, o pizza 20 Eur, un somon 21 Eur. Suntem pe cai mari. Mai beau o gură din sticla de apă cu care venisem, gândindu-mă câtă inspirație am putut avea. Nu mai dau încă 4 eur și pe asta.

Mă calmez, că nu era ca și cum ar fi fost o surpriză, înghit gălușca și sar direct la cap cu un somon la cuptor cu legume. Apă, beau din sticlă. Restul găștii trec pe pizza, paste, bere. Mâncarea vine destul de repede și trebuie să recunosc că își merită banii. Sau ne era nouă foarte foame. Nota de plata pe măsura satisfacției, dar hotărăsc că nu va fi nimic ieftin în această vacanță și asta e.

O luăm din nou la picior în soarele arzător care mă face să simt lipsa unei creme de protecție. Orașul nu este foarte mare și cam toate obiectivele turistice sunt pe o rază de maxim o oră de mers pe jos din centru. Trecem pe lângă Catedrala din Oslo, care e rotundă, mare, frumoasă și închisă. Venim noi mai târziu. De acolo intrăm din nou pe Karl Johann și în 10 min suntem în lateralul clădirii Parlamentului. De acolo, drept înainte e palatul regal care clar merită o vizită, însă acum chiar nu îmi venea să urc delușorul ăla și nici să mă plimb la 32 de grade, așa că ne păstrăm pentru a doua zi, să îl vedem toți patru. O cârmim stânga și după ceva timp ajungem în fața primăriei. Acolo agitație mare. O navă de croazieră tocmai acostase și sute de locatari gălăgioși împânzeau portul, revărsându-se pe străduțele laterale. Un cuplu la vreo 60 de ani înaintează încet ținându-se de mâna. O tânăra se retrage cu cățelul în umbra unui zid vechi. O doamnă își ceartă fetița care vărsase înghețată pe tricoul de culoarea cerului. Două doamne și un domn se odihnesc pe o bancă, la umbra unui copăcel, admirând un artist stradal al cărui creion parcă dansează pe hârtie.

Mă așez pe o bancă, cu aparatul în mâna și hotărăsc că îmi place în Oslo.

 

Acest articol face parte din seria Norvegia. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment