Norvegia – Pe râul Orkla – partea I

In the middle of nowhere

A treia zi a fost dedicată tranzitării din Oslo înspre nordul Norvegiei respectiv Trondheim. Nimic demn de menționat în afara faptului că stau tare rău cu autostrăzile oamenii ăștia și am făcut 400 km în 6 ceasuri, că sunt enervanți de câte Tesla au, că 50 km/oră înseamnă 50 km/oră, că peste tot sunt semne cu atenție trec elanii (deși nu am văzut nici unul), că a fost anormal de cald pentru Norvegia, semn că treaba asta cu global warming nu e vrăjeală și că am ajuns seara in the middle of nowhere, la o căsuță încântătoare pe malul râului Orkla, pe care proprietarul o lăsase deschisă, cu cheia în ușă. Că el plecase la munte să vadă de animale. Dar noi să ne simțim ca acasă…Ca la noi, ce să mai zic. Cam așa ești tratat .

Și că duminică oamenii din Norvegia se respectă și nu era nici un supermarket deschis. Cu greu am găsit un restaurant la vreo juma de ora de mers cu mașina, unde și acolo era cât pe ce să închidă fără să ne dea de mâncare. Noroc cu o doamnă înaltă și blondă că a fost drăguță și ne-a pus în gardă să ne mișcăm fizicul dacă vrem să mai apucăm ceva mâncare. Hămesiți am dat buzna în bufetul suedez (trebuie să merg în Suedia să văd care e faza cu bufetul ăsta și de ce și-a luat renumele? ) care ne-a gratulat cu pește, porc, legume și tot felul de deserturi colorate. Unele dintre ele arătau tare radioactiv, dar la ce foame aveam nici nu mai conta.

Cu burțile pline de somon la grătar și o bere blondă, altcumva arăta Norvegia ?. Pe drumul înspre casă am început să vedem și noi, ceea ce foamea ne făcuse să ratăm. Șoseaua sinuoasă și gri ne purta printre dealuri molcome și verzi, cu văcuțe albe și curate, cu oi fluffy și grase, printre case de lemn albe și roșii. Râul Orkla cobora avântat și din loc în loc lăsa câte o căscăduță să ne încânte privirea. Pajiștile verzi erau mărginite de nori albi și rulouri perfect rotunde de fân auriu.

Ne-am retras apoi la căbănuța noastră cea cozy și în lumina care încă stăruia enervant de tare la ora 11 seara, am făcut planul pentru a doua zi.

Acest articol face parte din seria Norvegia. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment