Indonezia – Buget vacanță și sfaturi utile

BUGET CĂLĂTORIE

Aveți mai jos varianta mea de buget pentru o vacanță în Indonezia. Cuprinde toate cheltuielile pentru două persoane, plecate în călătorie într-o zi de toamnă, 2018, din Alba Iulia, spre Sibiu și repatriate după două săptămâni. Prețurile sunt in EUR și împărțite în patru categorii.

TOTAL BUGET VACANȚĂ INDONEZIA : 3405 EUR

 1. TRANSPORT – 1909 EUR (aici am inclus absolut tot ce a ținut de deplasări din momentul în care am ieșit din Alba Iulia)
 2. CAZĂRI – 538 EUR
 3. FOOD AND DRINKS – 368 EUR (include atât mese luate în oraș, cât și alimente sau băuturi cumpărate din supermarket, piețe, etc)
 4. DIVERSE – 368 EUR (aici am inclus și excursii, ghiduri, etc)

Detalii  pentru buget găsiți aici: BUGET VACANȚĂ INDONEZIA

CAZĂRI

 1. JAKARTA: KOSENDA HOTEL
 2. BUKIT LAWANG (SUMATRA): ON THE ROCKS
 3. YOGYAKARTA (JAVA): SOFIA BOUTIQUE HOTEL
 4. LOMBOK: KATAMARAN HOTEL 
 • Hotelurile nu sunt scumpe. La 50 EUR găsești multe la 4 stele și câteva de 5. Nu vă recomand să alegeți Home Stays, decât dacă sunteți cu adevărat pregătiți pentru o astfel de experiență.
 • Nu alegeți să stați chiar în zonele centrale. Traficul e nasol, nu au protecție fonică la clădiri și nu vă veți putea odihni. Alegeți o străduță mai retrasă, nu foarte departe de zona centrală.
 • Vă recomand să mergeți prin Booking sau alt intermediar de acest fel, datorită siguranței plăților. În multe zone nu veți putea plăti cu cardul și va trebui să le faceți ordine de plata în valută care sunt costisitoare.

GHIZI

 1. Pentru Bukit Lawang am folosit ghizii autorizați cu care lucrează cei de la On the Rocks.
 2. Pentru Yogyakarta, am mers pe mâna celor de la Batik Gallery, dar îl puteți găsi singuri pe Instagram  hanungyogatama

SFATURI UTILE PENTRU CĂLĂTORIE

Când să mergeți:

 1. Indonezia are foarte multe microclimate, dat fiind că este atât de mare. În principiu sunt două sezoane, care alternează, respectiv ploios și uscat. Interesați-vă exact unde mergeți și apoi cum e vremea. În Sumatra sezonul ploios începe în septembrie și durează până în februarie. În Java, Bali și Lombok începe din octombrie și durează până prin martie. Însă noi am prins începutul sezonului ploios peste tot și nu a plouat deloc. Așa că…
 2. În sezonul uscat aveți avantajul că nu plouă, însă atunci e vârf de sezon și prețurile sunt mai mari. Dar e mult mai cald. În sezonul umed, plouă în fiecare zi, însă de obicei după amiaza și noaptea. Nu e multă lume și prețurile sunt mai mici.
 3. Recomandarea mea este să mergeți imediat după terminarea sezonului ploios. Țara e mult mai verde și mai frumoasă, plus că încă nu e vârf de sezon.

Transport:

 1. Nu încercați să acoperiți o zonă foarte mare ca noi, că o să vă rupă transferurile și avioanele. Concentrați eventual două zone – fie Sumatra și Java, fie East Java și Bali sau Lombok. Fie doar una.
 2. Circulați acolo cu GRAB sau BLUE BIRD. E mult mai ieftin. Aplicația se instalează gratuit pentru amândouă.
 3. Dacă alegeți să zburați cu avionul între destinații, alegeți Citi Link.
 4. Dacă vreți să închiriați mașină, alegeți de pe net, însă mare atenție că traficul e nasol rău (vezi aici experiența noastră). Nu vă recomand să va închiriați scooter.

Curs de schimb și cum vă descurcați cu banii:

 1. 1 EUR = 16035 IDR . Noi am plecat cu EUR din România, nu știu dacă poți schimba direct din RON în IDR.
 2. Cursul de schimb în aeroport e destul de ok. În Jakarta sunt case de schimb valutar în cadrul aeroportului. Noi am schimbat acolo o sumă mică, însă am avut surpriza ca în Medan, la casa de schimb să primim curs mai prost.
 3. Atenție că la localuri notele de plată nu conțin TVA, 11% și nici 10% tips. La hoteluri, unele au afișate prețul cu TVA, altele fără, deci citiți cu atenție condițiile rezervării.
 4. Majoritatea hotelurilor vă cer o garanție, pe care fie o blochează pe card, fie le-o dați cash. A noastră a variat între 1.000.000 IDR și 1.500.000 IDR.

Altele:

 1. În zonele aglomerate, vor încerca să tragă toți de voi. Nu le răspundeți în engleză și ignorați-i. 
 2. Nu stați prea multe zile în Jakarta, că nu aveți ce face. Vezi aici.
 3. Când ajungeți luați-vă o cartelă de la TELKOMSEL doar cu date, ca să aveți net. NU din aeroport unde este extrem de scumpă.
 4. Nu aveți nevoie de viză, însă  fiți atenți ca pașaportul să mai aibă cel puțin 6 luni de valabilitate.

Distracție plăcută !

Acest articol face parte din seria Indonezia. Dacă vrei să citești toate capitolele și întreaga aventură, dă click AICI.

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

2 thoughts on “Indonezia – Buget vacanță și sfaturi utile”

  • Hei. Da, chiar l-am avut la noi. E ok, însă trebuie să fii atentă să nu îl utilizezi în wkd-uri. Atunci e foarte prost. Poți verifica simulând un schimb valutar înainte de tranzacție.

   Reply

Leave a Comment