Norvegia – Buget de călătorie și sfaturi

BUGET CĂLĂTORIE

Mai jos aveți exemplul nostru de buget pentru o vacanță în Norvegia. Cuprinde toate cheltuielile pentru două persoane, care s-au întâlnit într-o zi de vară în iulie 2019 în Oslo, au plecat în călătorie și s-au întors unul în Alba Iulia, altul în Lyon, după 10 zile înapoi. Prețurile sunt în EUR și împărțite în patru categorii.

TOTAL 2109 EUR:

 1. TRANSPORT – 703 EUR (aici am inclus absolut tot ce a ținut de deplasări din momentul în care am ieșit din Alba Iulia)
 2. CAZĂRI – 921 EUR
 3. FOOD AND DRINKS – 476 EUR (include atât mese luate în oraș, cât și alimente sau băuturi cumpărate din supermarket, piețe, etc)
 4. DIVERSE – 9 EUR

Detalii  găsiți aici: BUGET

CAZĂRI

SFATURI UTILE DE CĂLĂTORIE

De știut

 1. Încep cu partea financiară și vreau să subliniez că e scump, dar nu atât de scump precum i s-a dus buhul. În sensul în care este destul de piperat mâncatul la restaurant și băutul în oraș. Însă dacă va aprovizionați de la supermarket, prețurile sunt mai ok și va puteți gospodări chiar bine. Vă indic să mâncați totuși măcar o dată somon la un restaurant local. Veți simți că e prima dată când mâncați așa ceva.
 2. Atenție că nu au foarte multe supermarket-uri și va trebui să verificați programul. Majoritatea duminica sunt închise. În timpul săptămânii, în zonele mai retrase sunt deschise până la 19 sau 20 seara. Verificați pe net prima dată.
 3. Foarte multe produse în supermarket nu au traducere în engleză, ceea ce nu e chiar bine. Noi am cumpărat lapte bătut în loc de lapte normal ?. Utilizați Google Translate.
 4. Cursul de schimb e  1 EUR = 10,01 NOK. Noi am rotunjit la 10 coroane = 1 EUR. Nu a trebuit să schimbăm deloc, peste tot se poate plăti cu cardul, inclusiv la ultimul chioșc din vârf de munte.
 5. Nu stau foarte bine cu autostrăzile. Fiind doar vreo 5 milione de locuitori într-o țară așa mare, nu au de ce să aibă o rețea foarte dezvoltată de șosele. Așa că să luați în considerare că s-ar putea 400 km să îi faceți în 6 ore. Dacă mai trebuie să traversați și un fiord, două, se lungește treaba.
 6. La traversarea fiordurilor nu este necesară rezervarea.
 7. Dacă vă închiriați mașină, nu este necesară plata taxelor de drum. O să vi se debiteze automat de pe cardul cu care ați închiriat mașina.
 8. La ei limita de 50 km, e 50 km. Respectați limitele că au radare fixe și amenzi mari.
 9. Dpdv al traseelor, dacă nu sunt foarte titrate, nu sunt foarte bine marcate. Așa că mergeți cu ceva aplicație de hiking. Noi am utilizat OUTT.
 10. Ieșiți mai ieftin și e și mai fain dacă va închiriați apartamente sau vile, decât să stați în hotel. Mai ales dacă sunteți mai mulți.
 11. Dacă stați în hotel, să vă luați unul cu mic dejun bun, mai salvați acolo niște bănuți.
 12. Dacă aveți zbor de dimineață, luați-vă un hotel pe lângă aeroport. Majoritatea au mic dejun inclus de la ora 4 dimineața și oferă și transport la aeroport pentru suma de 10 EUR/persoană.
 13. Noi am ales pentru zbor varianta Budapesta – Oslo cu Wizz-ul. E mai ieftin decât varianta București – Stavanger și până la Budapesta faci 5 ore. Acolo am găsit o pensiune unde pentru 16 EUR ne-au dus și adus de la aeroport și am lăsat și mașina în parcare 10 zile.
 14. Chiar dacă nu sunt în UE, netul și convorbirile sunt la nivel de UE, așa că puteți utiliza liniștiți serviciile de telefonie mobilă.
 15. Foarte multe chestii merg la ei pe încredere, dar nu exagerați și nu băgați mâna ?
 16. În Oslo nu aveți nevoie de mașină. Puteți circula pe jos, că nu e foarte mare, sau cu mijloacele de transport în comun. Vă puteți lua bilete sau abonament /zi de pe net și ieșiți mai ieftin. Dacă nu, o călătorie costă în jur de 3 EUR.
 17. În luna iulie se întunecă la 12 noaptea, iar la 3 e lumină din nou. Așa că dacă aveți probleme cu somnul, căutați ceva cazare cu perdele groase. Sau puneți și voi un cearceaf în geam.
 18. Parcarea este extrem de scumpă și nu o să prea găsiți locuri libere.
 19. De la aeroport, în centru ai trei variante de ajuns:
  1. Tren rapid – foarte scump, în jur de 20 EUR/persoană dar ajungi în 20 minute la gara centrală
  2. Tren normal – costă 13 EUR/persoană și ajungi în 40 minute la gara centrală
  3. Autobuz – costă în jur de 18 EUR/persoană și ajungi în 50 minute însă are mai multe stații în oraș. Noi am ales varianta b, iar de acolo la hotel am mai făcut 10 minute pe jos.

În afară de cele menționate mai sus, mai vreau să adaug că este una dintre cele mai frumoase țări în care am pus piciorul și a meritat fiecare bănuț!

Acest articol face parte din seria Norvegia. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment