Norvegia – Blahornet

Despre fiorduri, afine și lacuri albastre

După fugăreala de ieri după feribot, azi nu îmi doream decât o tură lejeră, cu priveliști frumoase în care să o pot lălăi cât am chef, fără să îmi fie teamă că vin înot spre casă.

Drept urmare am ales un hike scurtuț, deasupra fiordului Norddal. Traseul are ca obiectiv principal vârful Blahornet și ferma Kilstisaetra. Pe traseu ajungi din direcția Norddal înspre Geiranger și după câțiva kilometri este un semn în dreapta spre Kilsti. Mergeți spre acel semn, până când se termină șoseaua și ajungeți într-o parcare. Acolo se lasă mașina și urmăriți marcajul de Blahornet. Din vârf, puteți să vă întoarceți pe același traseu înapoi sau să urmați traseul de Kilstisaetra, care vă duce la fermă și ulterior la parcare, astfel încât faceți un circuit complet. Traseul e în jur de 3 ore și poate fi făcut fără nici o problemă cu copii.

Începe cu un urcuș domol, bineînțeles prin lanuri de afine, în care normal că m-am afundat de era să nu mai  scoată Cristi. „Hai beibiiiii o datăăăăăăăă că nu facem azi dulceaaaaaață”. Ha, ha, ha, bine că ești tu funny!

Las cu părere de rău afinele gândindu-mă ce fericiți ar fi toți urșii din România pe aici. Și ce fericită sunt eu că ei nu sunt aici. Apoi pe cărarea destul de evidentă, urci încetuț printre mestecenii contorsionați. La maxim jumătate de oră de urcat, în dreapta ta începe să se vadă fiordul Norddal, cum șerpuiește printre stâncile golașe. Pe ele, din loc în loc, câte o fermă cu căsuțe roșii din lemn și mușchi verde pe acoperiș.

Până pe vârf faci vreo oră. Aici de musai să stai și să te pozezi din toate pozițiile. De jur împrejurul tău priveliștea te copleșește. În jos fiordul, rupt din loc în loc de sate, în zare munți înalți cu șepci de zăpadă încă pe ei, deși suntem în iulie și afară sunt 25 de grade. De jur împrejurul nostru văi adânci cu lacuri albastre și mușchi moale în care te afunzi. Piatra de granit e mângâiată de tufe de afine și floricele roz. Păi dragii mei mă uităm mută și nu mai aveam exclamații. Așa că am admirat în liniște ce ne oferea natura.

Din vârf o iei direcția dreapta pe traseu în jos, înspre ferma Kilstisaetra, la care ajungi în maxim 30 minute. Aici e un lac mare, în care poți să faci și baie dacă dorești. La fermă nu era nimeni, așa că ne-am odihnit pe malul lacului admirând iarbă sărutată de vânticelul de iulie. După ce vă plictisiți de serenitatea asta absolută, mai faci încă maxim 30 de minute până la parcarea unde ați lăsat mașina. Cu un pit stop la afine, desiguuuur ?.

Și pentru că ajunsesem în jur de 3 înapoi acasă, a fost la fix pentru că Mircea fusese foarte productiv azi și în sfârșit puteam mânca din pradă ? păi și s-au înșirat pe masă cod, macrou și somon, direct din cuptor sau grătar (somonul era de la supermarket ? ). Iar masa asta copioasă, am scăldat-o cu un vin bun, un jacuzzi fierbinte și planuri de mutat, mai mult de o luna în Norvegia. Și cu gustul ăsta am început să strângem bagajele.

Drumul de întoarcere spre Oslo ne-a purtat pe deasupra fiordului Geiranger, unde ne-am afundat în ceață, de nu vedeam la trei metri în fața noastră. Însă pe când bombăneam de ciuda că nu văd nimic, păi s-au dat la o parte toți norișorii ăștia și a început un dans cu soarele care ne-a lăsat muți pe toți. Niciodată nu am văzut pe o șosea atât de multe mașini trase pe marginea drumului, pentru a admira natura. Parcă Norvegia dorea să ne spună la revedere și să ne mai amintească o dată cât de frumoasă este… Buh bye, țară minunată, pe curând!

 

Rezumat

  • Data parcurgere – august 2019
  • Dificultate traseu – ușor
  • Timp parcurgere – 3 h 10 h 
  • Distanță – 5.6 km
  • View – tot traseul oferă priveliște înspre munți sau fiord. De pe vârf este view 360 de grade
  • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă
  • Sursă de apă – da
  • Diferență de nivel  +291 m/ – 282 m
  • Cum ajungi – din Norddal înspre Geiranger – Kilsti – Blahornet – Kilstisaetra – Norddal

Acest articol face parte din seria Norvegia. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment