Recomandări obiective turistice Lefkada : Karya – Nydri – Vasiliki – Capul Lefkda

Ce obiective turistice merită a fi vizitate prin Lefkada

Dacă ieri dădusem turul zonei muntoase din Lefkada, azi am decis să acoperim sudul insulei. De atâta plajă mi se acrise, if you can imagine that și îmi trebuia și o țâr de plimbărică pe jos. La un search scurt pe Google după obiective turistice Lefkada, descopăr minunata, fabuloasa și nemaiîntâlnita cascadă Nidri, de care vă povestesc eu mai încolo și tare tare voiam să văd farul din capătul insulei. Îl zărisem așa razant, din barcă, suficient încât să îmi trezească curiozitatea.

Ne-am echipat cu multă apă, ochelari de soare, adidași și niște șlipi, poate încununăm ziua și cu o băiță, ne urcăm în mașină și dă-i spre Nidri. Din Karya, am făcut cca juma de oră. Până la cascadă ai de mers vreo 20 de minute pe jos. Lași mașina în parcarea amenajată, lângă alte patru de România și o iei la papuc pe cărarea pietroasă și alunecoasă. Nu te apuci de țipat, la fiecare colț de stâncă mai udă, că zău nu te va ajuta în a nu da cu dosul de pământ, nici nu te oprești în mijlocul potecii late de 50 de cm ca să faci un milion de poze. Oamenii sunt răbdători și toleranți, că deh sunt în vacanță, însă la a 15 poză “ ia-mă iubi și din partea asta”, cred că vor deveni nepoliticoși. Poteca te poartă printre niște chei, nu foarte urâte, dar nici ceva minune a naturii. Pe lângă noi treceau din ambele sensuri grupuri de oameni în costume de baie, doar cu prosopul la ei. Deja la al treilea grup am întrebat și noi lumea, ce se întâmplă. AAAA păi „ there is a beach near the waterfall” vine răspunsul. “Aaaaaa” am înțeles acum. Grăbim pasul, să vedem și noi minunea minunilor….

Păi în primul rând că în Cheile Râmețului e mai fain. La Cascada Vălul Miresei e și mai fain. Comparația cu Bigăr nu o introduc aici, că mi-o iau de al al meu iubit (hint: nu îi place Bigărul, asta dacă nu v-ați prins ? și o ține morțiș că numa pozele sunt de ea). Revenim la Nidri…Ce vedeam noi era un firișor fooooarte plăpând de apă, care se prelingea pe niște bolostânci. Toată curgerea asta, nu merită nici parțial denumirea de cascadă. Să nu mai amintesc de așa zisa plajă, care era un biet peticuț de nisip pe care se înghesuiau stup de influensări. Na bine, hai că am văzut și cascada ?, fă-mi și mie iubi o poză din partea bună, fără celulită și hai să vedem și noi restul insulei, că or fi și alte obiective turistice mai interesante prin Lefkada.

De la Nidri, am luat direcția Vasiliki. Drumul principal vă poartă pe malul mării vreo 10 minute și veți putea admira porturile cu vase albe, așezate ca piesele de lego. Tot timpul am senzația că de vine un vânticel mai abrupt le răstoarnă pe toate, one by one. Apoi o să înceapă niște serpentine de vă ia cu amețeală, dar nu e bai, că veți fi răsplătiți cu niște priveliști spectaculoase asupra părții de est a insulei Lefkada. Veți vedea de sus vestita insuliță Skorpios,  mai puțin vestita Meganisi  și restul de insulițe care le înconjoară, ca niște mărgele.

Până în Vasiliki faceți vreo jumătate de oră din orașul Nydri. În Vasiliki am oprit pentru o cafea în portul larg, împânzit de veliere, care mai de care mai colorate. Pe vase, domni și doamne, fiecare cu activități specifice unei amiezi lenoase în Grecia. Unii savurau o cafea, alții se legănau odată cu apa, alții pur și simplu stăteau ca la spectacol. Iar alții, tare harnici se pregăteau să plece din marină, deranjând atmosfera cu efervescența lor. Aici vreau o paranteză, în care să precizez că io una n-o să înțeleg niciodată de ce există atâtea funii pe o barcă…Cred că jumate din ele folosesc la nimic, numai se dau marinarii mari, că știu să le înnoade în șaptezeci de mii de feluri, cu denumiri care mai de care mai fancy. Vă jur că am urmărit un skipper vreo 15 minute cum ba strângea, ba desfăcea niște funii…mi s-a părut că sunt aceleași…dar mă rog…mi s-a mai spus ca sunt critică… Dacă vă săturați de cafea, neapărat să mergeți să mâncați un pește la Zorbas The Greek. E mai dosit și nu ai view la port, dar au cea mai bună mâncare și cea mai bună servire. Acum, dacă o dau de gard când ajungeți voi, să nu mă înjurați prea tare ?.

Din Vasiliki, am luat-o spre frumoasa plajă Agiofili. Drumul e rău și faci 10 minute cu mașina până acolo, însă credeți-mă că merită. La capătul drumului este o parcare, pentru care veți plăti în sezon 5 EUR și de acolo o iei pe jos. Acum am avut surpriza să fie închisă. Și parcarea și implicit și accesul spre plajă. Da, închisă așa, cu gard mare, înalt, poartă pe care era scris clar “private property” și un lacăt, asemănător cu cel de la Egremni. Damn! Da ce au ăștia cu lacătele și cu închisul plajelor publice? O punem pe seama pandemiei, ne luăm rucsacii și fix la fel ca la Egremni, ocolim prin pădure gardul. Asta, ca să nu zic că l-am sărit, că nu e prea elegant din partea mea. Cărarea o să vă poarte preț de 5 minute prin tufișuri împânzite de cărăbuși și șopârlițe mici, mici și verzi, verzi, însăăăăăăăă….momentul în care veți vedea plaja vă va smulge un uaaaaaa din fundul plămânilor. Plaja e micuță și pietroasă, motiv pentru care vă recomand niște papuci, ca să puteți umbla drepți, nu ca și când tocmai ați suferit o operație de hip replacement și aveți o întindere la umărul stâng. Și desigur ca să puteți fi mega sexi când ieșiți din apă…gen Halle Berry ?

Pe plajă, încă trei oameni și un cățel, care intraseră prin efracție ca noi, așa că ne-am mai liniștit, că nu ne luăm doar noi amendă, dacă ar fi fost cazul. Am pus cearceaful pe o bucată cu pietricele mai micuțe și am lălăit-o până nu am mai putut de atâta bine. Când a început să mă doară dosul de la minibolovani, bașca a venit și-un norișor, am hotărât să o tăiem mai departe. La întoarcere, nu a mai fost necesară ieșirea prin efracție, că poarta era larg deschisă și lacătul tăiat ? nu de noi, vă juuuuuur.

De aici vă reîntoarceți în portul din Vasiliki și pe lângă port, este un drum nou nouț, asfaltat, pe care îl veți vedea tăiat în stâncă. Direcția este Capul Lefkada, până unde veți face încă 30 de minute. Drumul șerpuitor, prin plantații de măslin și vii, o să vă dezvăluie acum partea de sud și vest a insulei Lefkada, mult mai abruptă, mai stâncoasă și mai spectaculoasă. Pe drum este un punct panoramic, pe care îl veți găsi pe Google Maps sub denumirea “Panorama Nucului”. Habar nu am cine a făcut traducerea, dar nu asta e important. De acolo se vede tare frumos Porto Katsiki. Noi ne-am pozat din toate părțile și apoi ne-am zgâit ceva vreme la un iaht, a cărui singură treabă părea a fi să se legene elegant în apa de un albastru ireal. Câtă nesimțire, domnule! Sunt ciudoasă, știu…

La farul din Capul Lefkadei ajungeți repede. Farul e tare fotogenic, ca să nu mai vorbesc de cadrul idilic în care se oglindește. La far nu am stat prea mult, că băteaaaaa un vânt…de mi-a stricat bruma de freză pe care o aveam. Și în plus chiar lângă far nu puteai ajunge, că ia ghici….era army property. M-au terminat grecii ăștia cu atâtea restricții militare…

De la far, am luat direcția Karya. Undeva la jumătate, opriți vă rog frumos la Thyme area of Athani (zona e pe Google la o căutare de obiective turistice Lefkada). E magazinul cu miere al unui domn tare de treabă, pe care îl cheamă ceva cu ios sau as la sfârșit. Păi și ce delicatese face domnul acesta, n-aveți cum a vă imagina. De la miere de portocale până la miere din cimbrișor sălbatic, pin și altele a căror nume nu am reușit să le rețin. Am plecat cu vreo 4 borcane mari și patru mici, bașca un lichior de trandafir primit cadou. Pe care l-am topit fix în aceeași seară…

Dacă vă este foarte foame și e deja vremea apusului aveți două variante în apropiere: prima tradițională, Greco Levante, taverna unei doamne din România, pripășită în Lefkada, după soț. Aici, în compania unor mâțe tare mieunătoare veți savura un pește delicios și un apus demențial. Varianta doi, care cred că a urcat în top 3 restaurante din toate cele testate până în prezent, este Rachi. Oricum îl veți regăsi pe primele locuri în orice top de obiective turistice din Lefkada. Rachi a reinterpretat mâncarea tradițională grecească și tot ce e în meniu are un gust dumnezeiesc. Asta, ca să nu mai pun la socoteală locația și priveliștea demențială. Las mai jos câteva poze, că susțin ele mai bine ce vreau eu să subliniez. De notat, că în sezon, veți avea nevoie de rezervare.

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

Și dacă mai aveți energie, după atâta umblătură, puteți încheia ziua pe plajă, în sunetul valurilor, care în Lefkada, mereu se învolburează către seară.

 

Recomandări road trip vizitare obiective turistice Lefkada

Karya – Cascada Nidri – Vasiliki – Plaja Agiofilli –  Karya

  • Data parcurgere – mai 2021
  • Starea drumului – asfaltat
  • Timp parcurgere – 6.30 h dus întors, cu pauze de plajă (traseul efectiv fără pauze este 3 ore)
  • Aplicații utilizate – Google Maps
  • Semnal telefon – da

Acest articol face parte din seria Grecia. Dacă vrei să citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

 

Leave a Comment