M-ții Cindrel – Traseu ușor de iarnă spre căsuța MGS

Când te mână pita prăjită cu boia

Printre copaci, urc încet cărarea înzăpezită, urmărind cu coada ochilor marcajul galben de traseu cu fățuca zâmbitoare spre căsuța MGS. E soare și e cald. Mă rog, cât poate fi pentru un 21 ianuarie…Și e prima tură pe zăpadă de anul acesta. Atât de dorită și visată încât aplicația mea meteo era cât pe ce să se pună pe o dungă și să-și dea obștescul sfârșit de la atâtea interogări de un milion cinci sute douăzeci și șase de ori pe zi. Nu râdeți că nu e ușor să-ți ții telefonul încărcat în aceste condiții vitrege…

Recunosc că abia așteptasem să vină iarna, căci turele pe zăpadă nu se aseamănă cu absolut nimic altceva. Dar 2024 m-a surprins cu un ianuarie sec, uscat, gri și fără pic de magie. Așa că mi-am petrecut săptămânile în căutarea ninsorii care să-mi aducă basm în viață. Și ce să vezi, că pe când aproape că renunțasem, ecranul Meteo Blue a început să se umple de fulgi, gradele au început să se micșoreze și a venit iarna. Așa că rapid am luat munții din spatele casei la inventar și de data asta Cindrelul a ieșit câștigător. Poate pentru că e aproape, poate pentru că nu e greu, poate pentru că nu am mai fost. Poate pentru că l-am subestimat atât de mult timp și voiam să îi dau o șansă. Poate, doar poate, să fi contribuit și poveștile despre cele mai bune gogoși ce se servesc la Căsuța MGS. Poate, nu e sigur, că mă vreau în continuare dată zână, plus că eram în luna sugar free. Doar zic…

Traseul începe din Râu Sadului, undeva într-o curbă, imediat după stâlpul cu marcaj. Atât de bine e semnalizată intrarea încât anumite persoane, dar nu dăm numeeeeee, au trecut ca vântul și ca gândul și au așteptat în capătul satului să apărem, când noi stăteam cuminți lângă stâlp, așteptând să apară ei. Până când am așteptat, am mai și mâncat, am mai și dansat, că ce să și faci pe frigul cela. Eu numai vă spun, ca să fiți atenți și să nu pățiți ca noi.

Mna, vorba lungă sărăcia omului… din curba cea greu de găsit, se face un drum la dreapta, printre case cu porți înalte săsești. Drum pe care nu mergi mai mult de 5 minute, că se termină și se transformă într-o cărare nici abruptă dar nici molcomă, nici largă dar nici strâmtă, ce urmează plăcuța galbenă de traseu și indicatoarele de lemn pe care scrie CĂSUȚA MGS. Asta în cazul în care nu ar fi ceva clar în privința direcției. Traseul nu e greu deloc. Urcă încetuț pret de 30 de minute printr-o pădure cu copaci tare fotogenici, printre a căror crengi goale acum, se ițea cerul de un albastru aproape la fel de mișto ca al gecii mele (vă place cât de modestă sunt, da?). După cele 30 de minute de pădure, cărarea te scoate deasupra cătunelor iar culmile molcome ale Cindrelului te învăluie din toate direcțiile. Aici, printre locașuri de vară am pus de-o pauză, că taaaare obosiți mai eram. După pauza bine meritată, am continuat cu încă o urcare printre brazi, într-un peisaj mioritic cu adevărat.

Încă o curbă, încă un deal și gata. Căsuțăăăăăăăăă MGS, am ajuuuuuns!

„Bună ziua și bine ați venit!“ ne luăm întâmpinarea

„Bună! Mihaela sunt“

„Aaaaaa, cu d-voastră am vorbit pe mesaje“

„Da, cu mine“ răspund cu voce mică, căutând vreun semn de iritare la domnul din fața mea. Că știam eu ce știam, că dacă nu îi pusesem o mie de întrebări pe Whatsapp, nu îi pusesem niciuna. Că cum e zăpada, că dacă ne trebuie rachete, că dacă îmi trebuie antiderapante, că dacă ne trebuie rezervare, că dacă avem ce mânca, etc. Recunosc că aș mai fi avut dar mi-a fost rușine la un moment dat. Acum ce să și fac dacă și-a lăsat numărul la liber și a fost drăguț și mi-a răspuns… că de îmi dădea cu flit, mă opream. Mna revenim, mă uit atentă, iritare ioc, zâmbete grămadă, așa că mă relaxez și intrăm înăuntru.

Păi ce să vă spun eu despre căsuța MGS? Că e cam cea mai drăguță cabană montană de la noi în care am pus piciorul? E. Că e condusă de un domn pita lui Dumnezeu? E. Și harnic și primitor? Este. Că au cea mai bună pâine cu untură și boia? Au. Că a mâncat Cristi din boiaua lor de li s-a terminat? A mâncat. Că e cald și bine înăuntru și nu ne-am mai fi dat plecați? Nu ne-am fi dat. Că ne-am trosnit un picuț de la vinul fiert? Ne-am. Că luna mea sugar free s-a dus dracului și am realizat doar la jumate de cană de vin? S-a dus. Mna una peste alta, să știți că e tare fain acolo, plus că au o priveliște demențială. Aaaaa, și în cazul în care nu știați MGS vine de la Moutain Guide Sibiu.

După un ceas de îmbuibat, am simțit nevoia să o luăm din loc. De data asta returul pe punct roșu, la care ajungi luând-o prin stânga căsuței, spre WC. Treci de WC, urci în creastă, urmezi spre dreapta marcajul. Nu înainte de a-ți face un milion de poze că era golden hour și n-aveam cum să pierdem așa o oportunitate.

Cărarea în creastă e lată și pe drept preț de vreo 10 minute. Apoi o ia abruptiș în jos. Atât de abruptiș că numai înjuram de ce fras mi-am lăsat antiderapantele acasă. Da nu-i bai, că n-am dat cu fundul de pământ decât de vreo două ori. După abruptiș urmează o curbă de nivel tare frumoasă preț de încă vreo jumătate de oră și apoi intrați într-o pădure magică, pe care zăpada a făcut-o super magică. Unde veți croșeta la vale vreo oră. Aici a fost atât de mega super extraordinar încât am programat cândva o tură pe lună plină, pe care încă nu sunt foarte convinsă că o facem, nu de alta dar mi-e frică de întuneric. Și de vaci. Dar asta e altă poveste….

Cu gura până la urechi, după vreo 5 ore am ajuns din nou în curba invizibilă, lângă stâlpul de marcaj greu de dibuit. Și pe drumul spre casă singurul lucru la care mă gândeam a fost că munții cei mai subestimați aduc surprizele cele mai frumoase. Iar acest traseu spre căsuța MGS a fost debutul perfect!

Cindrelule, ne mai vedem!

Munții Cindrel I Rezumat traseu Căsuța MGS din Râu Sadului

  • Tură de o zi 
  • Data parcurgere – ianuarie 2024
  • Dificultate –  ușor
  • Timp parcurgere – 5 h dus întors, cu pauze multe și o oră la căsuța MGS
  • Are porțiuni periculoase sau abrupte – nu
  • Priveliște – traseu 1/2 prin pădure, ulterior gol alpin cu panorame spre crestele Făgărașului
  • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă și de preferat impermeabili
  • Sursă de apă – la căsuța MGS
  • Diferență pozitivă de nivel  550 m
  • Tip  traseu – circuit – punct galben – bandă roșie – punct roșu
  • Cum ajungi – din Alba Iulia – Râu Sadului – drum asfaltat
  • Aplicații utilizate – Mapy.
  • Semnal telefon – da
  • Vă rog să studiați condițiile meteo și recomandările Salvamont, înainte de a purcede la drum
  • Harta – mai jos

 

 

Acest articol face parte din seria Munții Cindrel. Dacă vrei să citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Leave a Comment