Traseu montan Pinzgauer Spaziergang (Saalbach)

Prin țara cailor fotogenici și a floricelelor galbene

Fiecare dimineață a vacanței din Austria începea cu un ușor regret, că indiferent ce facem azi, n-are cum să fie la fel de mișto ca ieri. Well, I couldn’t be more wrong. Fiecare zi a depășit-o pe cea precedentă, fiecare hike a fost mai grozav decât cel de dinainte. Așa și în ziua cu minunatul traseu montan Pinzgauer Spaziergang (Saalbach). Venind după hikeul de la Stausee Mooserboden, chiar eram pregătită pentru nimic spectaculos. Just an ordinary day in the mountains.

Tot citisem eu de hikeul ăsta și toți îl lăudau cum că ar fi cel puțin epic. Promitea o panoramă asupra tuturor vârfurilor masivului Hohe Tauern, începând cu bine-cunoscutul Großglockner, Kitzsteinhorn cel de ieri, Granatspitze, Sonnblick și Großvenediger. Mărturisesc că pe ultimele trei le-am căutat pe net, ca să mă dau informată ?. Însă având în vedere că erau vreo 20 km de traseu am zis să îl lăsăm pe o zi cu soare, în care să fim odihniți. Well, ziua aceea a venit și încântați maxim așteptam ca Schattberg Xpressul, de data asta luat din Saalbach, să ne parcheze la stația A2.

Obișnuiți acum cu tablele împânzite de trasee și informații, am luat-o în dreapta, direcția traseu montan Pinzgauer Spaziergang (Saalbach) cu numărul 764. Soarele era sus, lume nu prea multă, floricelele galbene la locul lor, iarba la fel de verde ca în felicitările de Hallmark. Cărarea o ia ușor la dreapta, apoi ocolește pe curbă de nivel un munțișor. Îmi intrasem deja în ritm, mi-am găsit și feng shuiul cu îmbrăcămintea, că tot timpul în prima jumate de oră, mă tot îmbrac și dezbrac până mă ambientez, mă obișnuisem și cu papucii cei noi, ce mai, eram pe val…

După vreo 45 de minute de la plecare, mi se pare că încep să recunosc locurile și mă opresc brusc, ferm convinsă că am greșit traseul…Verific aplicația, verific tabla. Iar verific aplicația…Ajunsesem la stația Schattberg West de unde pornisem în prima zi pe traseul Seven Summits. Whaaaat? Păi și de ce fras nu am urcat direct aici atunci? Îl săgetez pe Cristi care se ocupase de logistica acestui traseu, cu suficient venin, încât să înțeleagă că cel puțin două zile nu îi mai aduc cafeaua și grăbesc pasul, că partea asta, până la KlinglerTorl o știam deja. Na, deci long story short, dacă vreți să faceți Pinzgauer Spaziergang și Seven Summits, bucata de la stația Schattberg Xpress, urcarea din Hinterglemm, până la Seetorl se suprapun. Desigur dacă unii ar fi fost atenți, nu dăm numeeeee, nu am fi pierdut 45 de minute degeaba 😛

Hikeul până la KlinglerTorl dacă vreți să vedeți cum e, citiți aici, că nu vi-l mai povestesc încă o dată.

De la KlinglerTorl, am luat-o stânga, tot pe traseul 764. Ce e fain prin Austria, e faptul că la fiecare intersecție, pe lângă direcția și denumirea traseului îți arată și cât mai ai ca timp. Nouă ne mai dădea încă vreo 4 ore. Având în vedere că prima bucată de 3 ore o rezolvasem în jumate timp, ne-am permis să o dăm la lălăială.

Traseul nu e greu deloc. În sensul în care nu sunt deloc porțiuni abrupte. Constant urci sau coborî, mereu pe curbă de nivel. Pe dreapta, culmile avântate ale Alpilor se întrezăreau printre nori de ceață și ploaie. Toată zona era ba întunecată, ba strălucea datorită zăpezii permanente. De departe, părea zidul ce apară Nordul din GOT ? Cărarea e destul de lată, mărginită de tufe de afine, în care am dat iama, fericită că aici nu sunt la concurență cu urșii. În curând am ajuns la niște tăuri tare fotogenice, unde m-a apucat pe mine cheful de Instagram. Și pe când îl puneam pe Cristi să mă tragă în chip și din stânga și din dreapta, îl întreb așa într-o doară:

“ auzi, da cabina spre Zell Am See la ce oră pleacă ultima?”

“păi la 5”

“știi că nu o prindem, da?“

„nuuuuuuuuuu“

„ba daaaaaa. Dar eu credeam că vrei să coborâm pe jos, de ne lălăim așa liniștiți…”

“NUUUUUU”.

Ne uităm rapid pe net, da aveți și semnal și internet la peste 2000 🙂 și realizăm că șansele să mai ajungem la timp sunt extrem de mici. Dar există. Așa că am lăsat Instagramul deoparte și am dat viteză. La punctul de control Klammscharte am schimbat pe traseul nr 719, Schmittenhohe.

De aici am intrat pentru vreo oră în patria văcuțelor curate și a cailor fotogenici, care apăreau la fiece curbă, curioși. Curând am ajuns la Rohrer Torl unde view—ul era absolut fenomenal. 360 de grade erau doar munți în jurul nostru, iar noi eram cumva pe fundul ridicat al unei căldări, pe o pajiște verde, înconjurați de cai. Așaaa cevaaaa…Epic!

De la Rohrer Torl, peisajul s-a schimbat și am trecut în etajul coniferelor pitici. Încet, pe măsură ce pierdeam altitudine, apăreau pinii și brazii, mușchiul și pădurea. Nu are rost să vă mai spun că dădusem drumul iar la „Doamne ce fain îi“. Deja mă resimțeam, însă nu aș fi coborât viteza că aveam șanse să prindem cabina. Vedeam în zare clădirea, așa că printre “Doamne ce fain îi” mai trăgeam două gâfâituri. Depășim în viteză o cabană așezată strategic cu view către Alpi, printre floricele galbene și albe. Mă uit în sus să văd pe unde e cablul …Nuuuuu…mai aveam o urcare destul de abruptă până la el. Ce fras i-a apucat să pună cabina fix în vârful dealului, parcă în ciudă a fost asta…Sprintăm, cu pulsul la 150, îmi țin respirația și efectiv aud aerul șuierând pe ieșire când văd că încă funcționează.

5 minute mai târziu, mai slabă cu două kile, mai bogată cu un rid de la atâtea zâmbete, admiram Zell Am See-ul care ni se înfățișa jos în vale în toată splendoarea și mă apucă din nou regretul că n-are cum mâine să fie la fel de fain ca azi.

Alpii Austrieci I Rezumat Traseu montan Pinzgauer Spaziergang (Saalbach)

 • Tură de o zi 
 • Data parcurgere – iulie 2021
 • Dificultate –  mediu / greu
 • Timp parcurgere – 6 h în ritm alert
 • Are porțiuni periculoase sau abrupte – nu
 • View – traseu exclusiv în gol alpin 
 • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă și de preferat impermeabili
 • Sursă de apă – da, izvoare pe traseu + refugii
 • Diferență de nivel  +1121/ – 1334 m
 • Tip  traseu –pornire stație Schattberg X Press (Saalbach) – traseu 764 / 719 – până la Klammscharte – de acolo direcția Schmittenhohe 719 – Rohrer Torl –  stație Schattberg X press – Zell am See (autobuz spre Saalbach)
 • Aplicații utilizate –  Locus Map, Mapy
 • Semnal telefon – da
 • Pentru cine dorește harta în format GPX, dați un semn pe mail și o trimit
 • Vă rog să studiați condițiile meteo înainte de a purcede la drum

 

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Acest articol face parte din seria Austria. Dacă vrei să citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment