Maroc - cea mai colorată țară

De ce ți-aș recomanda să încerci o vacanță în Maroc?

Pentru că niciunde nu vei găsi un cer mai albastru, sau mozaicuri mai colorate. Munți mai roșii sau deșerturi mai aride. Niciunde nu te vor saluta măgăruși mai simpatici sau capre mai curioase. Apusul nu va fi niciunde mai portocaliu, iar luna vegheată de o singura stea, solitară pe cerul mov.

În cele ce urmează vei găsi mai jos experiența mea și diverse alte sfaturi pentru o vacanță de cinci stele în Maroc!

TIP VACANȚĂ:

 • orașe + road trip + natură

ITINERAR:

 • AGADIR o zi
 • AIT BENHADDOUD o zi
 • MARRAKESH trei zile
 • FES  trei zile
 • TANGIER o zi

TRANSPORT:

 • mașină personală + avion + mașină închiriată
 • am zburat cu WIZZ AIR  pe ruta CLUJ - PARIS și RYANAIR PARIS - AGADIR. La întoarcere am zburat TANGIER - PARIS - CLUJ

CAZARE:

 • hotel + pensiuni alese prin platforma BOOKING
BUGET 2138 EUR împărțit în patru categorii: transport, cazare, restaurante / supermarket și altele. TRANSPORT = 1146 EUR:
 • BILETE AVION: 601 EUR - fără bagaj de cală, dar cu Wizz Priority;
 • ÎNCHIRIEREA MAȘINII: 354 EUR, dintre care 90 EUR a fost taxa pentru că mașina a fost lăsată în altă locație;
 • BENZINĂ, TAXE DRUM, PARCĂRI: 191 EUR.
CAZARE = 648 EUR:
 • AGADIR, o noapte, 71 EUR -> L’ETOILE D’AGADIR;
 • AIT BEN HADDOUD, o noapte, 68 EUR -> Maison d'hotes Tigminou;
 • MARRAKESH, trei nopți, 279 EUR -> La Citadelle de Marrakesh;
 • FES, trei nopți, 141 EUR -> Riad Dar Kassim;
 • TANGIER, o noapte, 67 EUR -> Dar Tanja.
RESTAURANTE / SUPERMARKET = 238 EUR. ALTELE = 106 EUR

DURATA:

 • 10 zile

Este important să țineți cont de câteva lucruri legate de o vacanță în Maroc, cum ar fi:

 1. Moneda și curs de schimb - Moneda lor este dirhamul, iar cursul de schimb este aproximativ 2 dirhami = 1 RON. Schimbați bani prin intermediul unei aplicații precum Revolut și retrageți cash de la ATM-uri locale. AgriBank nu percepe comision la retragere. Cazările le puteți plăti cu cardul, dar în rest aveți nevoie de bani cash. Atenție, la restaurante TVA-ul și taxa de service sunt separate. La cazare există o taxa de turism de 2.5 EUR/persoană/zi, care trebuie plătită cash separat.
 2. Vremea - În Maroc, vremea este în general foarte bună, cu puține șanse de ploaie. Vara este extrem de cald, mai ales în sud. Anul trecut în Marrakesh în august au fost 10 zile consecutiv temperaturi de peste 45 de grade. Cea mai bună perioadă ca să puteți vizita toata țara este primăvara sau toamna. Noi am fost în martie și am avut temperaturi cuprinse intre 20 si 32 de grade, în funcție de locul în care am umblat.
 3. Internet - Achiziționați o cartelă cu internet de la Maroc Telecom, care are cea mai bună acoperire și cel mai bun raport calitate-preț. Cu 30 de lei puteți cumpăra o cartelă care include 5 GB de date mobile. Magazinele lor le găsiți în orașe. Nouă ne-au fost suficiente 10 zile în condiții de utilizare intensă cu Waze-ul pornit tot timpul.
 4. Mâncare - În Maroc, puteți încerca mâncarea tradițională, care constă în tagine (carne de pui, vită sau miel gătită cu diverse legume și smochine), harrira (supă de linte și năut, servită cu lămâie, curmale și un ou fiert) și dulciuri locale. TVA-ul și taxa de service sunt separate.
 5. Ramadan - În timpul Ramadanului, care durează o lună, totul se schimbă, deci informați-vă înainte despre cum se desfășoară acest obicei.
 6. Mijloace de transport - Noi am avut mașina închiriată. Circulă foarte agresiv, deși nu este extrem de aglomerat (comparativ cu Asia), fără nicio logică sau respectarea regulilor de circulație. Așa că fiți atenți. E plin de poliție și radare, care sunt destul de înțelegători cu turiștii. Atenționările de viteză sunt de multe ori semnalizate extrem de prost, motiv pentru care am reușit să luăm vreo 5 radare. Însă amendă ne-am luat doar pentru unul. În rest, au o grămadă de autobuze, însă distanțele le veți parcurge în timpi îndelungați, pentru că au puține autostrăzi, iar drumurile naționale sunt într-o stare destul de precară.
 7. Conduita - Porniți, vă rog, de la premisa că sunt musulmani într-un procent de 99%. În moschei, femeile nu au voie deloc, iar în unele nici chiar turiștii bărbați nu pot intra. Nu sunt o nație cărora să le placă pozele, așa că dacă vreți să-i fotografiați, cereți prima dată permisiunea. Pentru doamne: încercați să abordați un stil vestimentar cât mai acoperit. Asta, desigur, dacă nu doriți cu tot dinadinsul să atrageți atenția întregii medine. Dacă ajungeți în timpul Ramadanului, vă rog să citiți AICI.
 8. Altele 
  • în locurile comerciale, vor încerca mulți să vă vândă chestii. Mulțumiți frumos și treceți mai departe, nu intrați în discuții cu ei, dacă nu doriți să cumpărați. Dacă doriți, negociați totul începând de la jumătate din prețul afișat în jos.
  • Prin medine, care sunt un adevărat labirint, încercați să vă descurcați singuri cu Google Maps. Sunt unii care, dacă o să vă vadă dezorientați, o să vă spună că vă conduc ei, însă, desigur, că chestia asta va fi pe bani.
  • Este o țară destul de sigură pentru turiști, motiv pentru care veți vedea poliție la orice colț. Dacă vă rătăciți prin medine, nu vă speriați, chiar dacă străduțele înguste par amenințătoare și vi se pare că sunt talibani la orice colț.
  • Sunt un popor destul de pașnic, a cărui PIB este ocupat în proporție de 7% de turism.
  • În timpul COVID-ului când țara a fost închisă au fost oameni ce au murit de foame datorită faptului că nu mai aveau cui să-și vândă produsele. În plus sunt pedepse destul de aspre cu închisoarea (de la o lună la 6 luni) aplicate celor care rănesc, fură sau înșală turiștii. Și dacă tot suntem aici, putem vorbi despre incidentul din 2018 în care două turiste au fost răpite și decapitate în munții Atlas. Desigur că povestea nu este chiar ce a apărut în știri. A fost un incident tragic și izolat. Făptuitorii au fost prinși într-o săptămână și condamnați toți trei la moarte. Mai multe nu comentez, vă informați voi singuri.
  • În orice colț al țării se vorbește cel puțin franceza. Unii vorbesc engleza iar în zona de nord a țării spaniola. Cred că e țara în care indiferent unde am fost nu am avut probleme de comunicare.

Enjoy!