Am venit la tine îndoită, cu șapte geci de ploaie, 7 perechi de șosete de lână și cu gândul că oricât de nasol ar fi, șapte zile vor trece repede. Prognoza meteo în care picurii de ploaie erau nesfârșiți și vântul cu mult prea multe iconițe, nu m-a ajutat deloc, să știi. Well, au trecut...mai repede decât am crezut, mai repede decât am sperat. Și undeva în ziua 4 mi-am dat seama ca mai am doar trei și după aceea ne luăm rămas bun. Și nu am știut cum să le întind, să fac din 24 de ore 28 și din noapte zi...Oricum ar fi sunt convinsă că sigur am făcut ceva bine în viața asta, ca să merit ce ai decis să îmi oferi...Mi-ai arătat și ploaie și soare și vânt și ceață. Și deșert și iarbă. Și gheață și foc. Și munte și mare. Ai fost blândă și aspră în același timp. Și să știi ca mai vreau. Cumva, cândva o să ne reîntâlnim. Și voi vedea atunci ce n-am văzut acum și știu că și atunci vei fi la fel de capricioasă, iar eu te voi iubi asemeni.
Este important să țineți cont de câteva lucruri legate de un circuit în Islanda, cum ar fi:
Moneda și curs de schimb - Moneda lor este coroana islandeză, iar cursul de schimb este aproximativ 1 ISK = 0.034 RON. Schimbați bani prin intermediul unei aplicații precum Revolut și retrageți cash de la ATM-uri locale. Însă vă spun sincer ca nici nu știu cum arată pentru că am plătit cu cardul peste tot. Chiar nu glumesc…peste tot
Vremea – Well, asta va fi o provocare. Cel puțin pentru mine a fost pentru că nu îmi place ploaia, în special când merg la munte. Vremea se poate schimba foarte repede și vă spun de acum că veți avea nevoie de haine tehnice. Adică jachetă de ploaie și vânt, bocanci, căciulă. În 7 zile am avut parte de toate stările meteo, de la vânt ce bătea de nu puteam închide ușa la mașină, la ploaie mică și orizontală ce te biciuia cu 1000 de picuri pe secundă, la ploaie molcomă, la ceață, la soare fără nori. Doar caniculă nu am experimentat. Perioada cea mai potrivită sunt lunile de vară iunie, iulie, august, însă atunci să vă pregătiți pentru o gaură serioasă în buget. Oricum este o țară extrem de scumpă, în lunile respective, înmulțiți cu doi. Noi am fost în septembrie și am experimentat temperaturi între 5 și 15 grade. Clar nu a fost de tricou sau pantaloni scurți.
Internet – Islanda nu este în UE însă tarifele sunt de UE. Așa că puteți utiliza internetul normal. Sunt destul de multe zone fără semnal.
Mâncare – Specialitățile lor sunt pe bază de pește și miel, însă au o grămadă de restaurante cu diverse alte feluri. Fiți pregătiți să scoateți ceva bani din buzunar. Noi am mâncat la fast food-uri și destul de mult ne-am gătit pentru ca restaurantele cazărilor noastre, fiind în septembrie, deci extrasezon, erau închise.
Mijloace de transport - Noi am avut mașina închiriată, respectiv Dacia Duster. Nu e obligatoriu să aveți 4 x 4, însă depinde ce tip de circuit doriți să faceți în Islanda. Nu au autostrăzi, doar drumuri asfaltate cu doua benzi si F roads care sunt neasfaltate, dar bune. Dacă doriți să faceți Ring Road-ul, adică șoseaua ce înconjoară Islanda, nu aveți nevoie de mașină de teren. Însă dacă doriți să intrați în interiorul țării pe F-uri, aveți nevoie. Toate firmele de închirieri au GPS pe mașini și dacă vă abateți de la asfalt vă penalizează destul de rău. Chiar și pe Waze, când intri pe off roads te atenționează – only 4x4. Nu au trenuri, au ceva autobuze, așa că cea mai bună metodă de a vizita țara este cu mașină închiriată.
Siguranța – Islanda e una dintre cele mai sigure țări din lume cu criminalitate spre zero. Motiv pentru care efectivele de politie sunt foarte reduse. Însă camere de supravegheat sunt realmente peste tot. Fiți atenți la parcările de la punctele de interes. Majoritatea sunt cu taxă pe care o plătești prin aplicația PARKA. Să nu vă pună Cel de Sus să fentați, că vă luați amendă. Via cameră video, firmă de închirieri, card credit.
Altele
Cam cât e de scump un circuit în Islanda? Acum știu că faza asta cu scump, ieftin ține de buget, însă din punctul meu de vedere este. Cred că e cea mai scumpă țară în care am fost. Ce e scump și cum eviți?
Cazările – un hotel modic cu mic dejun începe de la 200 EUR/noapte. Noi am căutat foarte mult și am stat doar la gazde private ce aveau fie căsuțe de închiriat, fie apartamente. Multe cazări nu au baie proprie ci o baie deservește mai multe camere. Într-o singură casă am stat în această configurație însă a fost extrem de curat. Oricum așa e peste tot. Mai există varianta să îți închiriezi un van transformat în spate pentru a dormi și așa salvezi cazarea, însă având în vedere că noi am fost în septembrie și nu ar fi fost foarte cald, am exclus varianta din start.
Ieșitul în oraș – o masă în oraș pentru două persoane, cu două feluri de mâncare fără băuturi alcoolice între 150 – 200 de EUR, în funcție de fel. O cafea TO GO e în jur de 10 eur. Noi ne-am făcut cumpărături de la supermarket și am gătit în fiecare seară, chestii rapide. Cea mai ok rețea de supermarket este BONUS, o să-l recunoașteți după porcușorul roz ce stă la intrare. Prețurile sunt ușor mai mari ca în România și au tot ce aveți nevoie.
Tururi ghidate de orice fel – începe de la 70 eur/persoană, în funcție de ce dorești. Aici am citit extrem de mult înainte de a pleca, astfel încât nu am avut nevoie de ghid. Singura chestie pe care am plătit-o a fost intrarea la Laguna Albastră, 170 EUR/persoană, dar ne-am permis, pentru că eram sub buget.
Alcool – o bere la draft, 500 ml – 10 EUR. Noi ne-am cumpărat din duty free din Budapesta alcool si am fost ok. În Islanda pentru alcool sunt magazine specializate, nu găsiți la supermarket. Mai aveți varianta de a cumpăra direct din aeroport din Reykyavik.
Benzina – benzina e în jur de 2,3 EUR – cele mai ok prețuri le găsiți la ORKAN – și ăsta e tot cu roz.
Limba vorbita - În orice colț al țării se vorbește engleza.
Care-i treaba cu oile? – peste tot veți întâlni oi. Câte 2, câte trei, împrăștiate peste tot. Ei bine, dat fiind faptul că în Islanda cel mai mare prădător e vulpea polară, ce biata la cât e de micuță puțin probabil să se dea la vreun miel mai amărât, nu sunt pericole, așa că oile, o dată cu venirea primăverii sunt lăsate libere. Nu trebuie nici apărate, nici îngrădite. Fiecare sunt marcate. Luna septembrie e luna în care cu ATV-uri și motoare le adună pe toate și apoi și le împart, în funcție de marcaje. Dacă vă întrebați de ce fras sunt tot câte trei, răspunsul e simplu – o oaie fată de obicei 2 miei, drept urmare stau în familie cum ar veni. Pam, pam!
Mai jos aveți harta parcursă de noi. Au mai fost excursii pe care le-am detaliat mai sus.
Îmi fac curaj și fac primul pas în afara ușilor batante ale aeroportului din Reykjavik…prima rafală de vânt îmi zboară freza de nu mai rămâne niciun dram. Al doilea vine însoțit de o ploaie rece, măruntă și tăioasă ca lamelele …
Afară plouă de rupe, eu îmi fac freza. Ca o divă, ce mai…Aranjez șuviță după șuviță, conștientă că la primul pas pe care o să-l fac totul se va duce fix pe apa sâmbetei. Măcar la micul dejun să fiu …
Deschid ochii neînțelegând de unde vine toată lumina asta…OMG, e soareeeeeee? Sar rapid din pat, la fix ca să prind un răsărit violet peste apa ce pare de oglindă. Doamne, sigur am făcut ceva bun în viața asta încât să …
Același răsărit purpuriu ne însoțește. Aș dormi mai mult, dar zău cu diferența asta de fus orar și oboseala din timpul zilei care mă trimite forțat în pat pe la 9, nu reușesc să bifez mai mult de ora 6. …
După soarele neașteptat de ieri, am fi fost mult prea aroganți să mai așteptăm a treia zi la rând la fel, așa că nici n-am crâcnit la norii joși ce ne-au însoțit cafeaua, că pâna la urmă partea cu vremea …
Ma uit ca tâmpa la ecranul mașinii, unde Waze-ul ne atenționează că “the traffic is building up ahead”. Ce-ai fă? Te-ai prostit cu totul? Păi nu vezi că suntem doar noi doi, o mașină portocalie, trei oi nebune și în …
Urc încet pe pietrele colțuroase și alunecoase. Traseul e ușor, însă vântul bate cu o forță pe care nu am experimentat-o până în prezent. Drumeția pe Rainbow Mountain te poartă prima dată prin câmpurile de lavă, ce sunt negre, tăioase …