Franța - Tour du Mont Blanc

Ce e Tour du Mont Blanc sau TMB? Unul dintre cele mai cunoscute circuite de lungă distanță, derulat pe cărări în jurul masivului Mont Blanc, ce cumulează 170 de km pe orizontală, 10 km adunați pe verticală (includ aici urcări și coborâri), 3 țări (Franța, Italia, Elveția) și priveliști ce îți taie respirația. Numai când te uiți la cifrele astea, te cam ia cu durere de cap. Sau de spate. Noi am hotărât de la bun început să ne ocupăm singuri de partea de organizare TOUR DE MONT BLANC și să facem doar jumătate din el, respectiv din Chamonix (Franța) până în Courmayeur (Italia), în 5 zile, în sens clasic (se poate face și invers). În cele din urmă l-am făcut în 4.

Ce ar trebui să știi înainte să te înhami la TOUR DU MONT BLANC?

Mai jos vă prezint un mic sumar al informațiilor cele mai relevante. Sper să vă fie de folos. Dacă după ce citiți mai simțiți nevoia unora în plus, aștept sugestiile voastre pe mail, IG, FB, sau porumbel poștaș ...

E periculos? De ce condiție fizică ai nevoie?

Nu sunt pasaje foarte abrupte sau care să necesite cățărare, însă ai nevoie de condiție fizică peste medie. Eu cu o lună înainte am făcut multe antrenamente cardio.

Cu cortul sau la refugii? Well...aici e o adevărată dezbatere

CORT – PROS - ai libertatea de a te hotărî unde stai, cât să stai, evident e mult mai ieftin, nu ești obligat să dormi, iei masa, socializezi cu alte persoane decât dacă ții neapărat.

CORT – CONS -  e mult mai dificil pentru că ai în spate în permanență un rucsac de min 10 kg (al meu, al lui CRISTI a avut 16 kg), nu ai condiții de duș peste tot, dimineața ai grija împachetatului și dacă mai și plouă, prea bine nu e. Nu dormi extraordinar.

REFUGII – PROS – ai tot confortul pentru duș, mese calde, pat în care să te odihnești.

REFUGII – CONS – e foarte scump (în jur de 40 eur/persoană în camere cu mai mult de 4 persoane), necesită rezervare din timp (unele trebuie rezervate de prin februarie pentru iulie, august), acum cu pandemia nu mă simțeam în largul meu să dorm în cameră cu alți necunoscuți care pot să și sforăie.

Aplicații, hartă, ghid?

Deși am citit foarte multe bloguri ce recomandau ghidul Cicerone pentru o organizare pe etape a Tour du Mont Blanc, eu nu mi l-am cumpărat, că n-am avut chef să car nimic în plus. Nici hartă clasică nu am avut. În schimb mi-am structurat pe Mapy planul de acasă pe zile, astfel încât să nu am două zile foarte grele consecutiv. De asemenea dintre toate blogurile citite, cel mai cuprinzător mi s-a părut www.tourdumontblanchike.com. O hartă simplă vă puteți cumpăra de acolo, costă de la 12 EUR în sus. Tot de acasă mi-am dat jos offline harta Tour du Mont Blanc din Mapy. Este absolut necesar să vă informați înainte să plecați.

Și rucsacul? Cât de greu e rucsacul?

Teoria zice că pentru drumeții de mai multe zile un rucsac ar trebui să aibă maxim 20% din greutatea ta. Eu am 54 kg, al meu cântărea 10,5 kg. Nu i-am simțit foarte tare greutatea decât în prima zi. Am avut în el:

Haine - două tricouri, două perechi de colanți, două bluze cu mânecă lungă, un polar, geacă de ploaie și cea de puf, lenjerie pentru 5 zile, căciulă, mănuși, buff, șlapi, o bască pentru soare. Purtam o tură ziua, seara le spălam și până în a treia zi se uscau. Mi-am utilizat toate hainele. Singura chestie pe care mi-aș fi dorit-o în plus ar fi fost o pereche de colanți în care să dorm (avusesem unii dar am renunțat la ei).

Cosmetice – deodorant mic de voiaj, cremă de plajă mică, perie dinți + pastă mică, perie mică păr, oglindă mică, balsam buze, săpun foițe (care sunt o porcărie și nu vi-l recomand), balsam păr.

Altele – sac dormit, saltea gonflabilă, pernă gonflabilă, frontală, trusă prim ajutor, baterie externă, cabluri încărcare ceas, telefon, briceag, cană, bețe trekking, hârtie igienică, șervețele umede și uscate. Telefonul îl încărcam la baterie, iar seara la refugii îmi puneam bateria la încărcat.

Al lui Cristi a avut 16.5 kg și diferența față de cele de mai sus:  un tricou în plus, o bluză mânecă lungă în minus, o pereche de pantofi trekking ușori, suprapantalonii, cortul (3,8 kg), o butelie gaz + arzător( 320g), set de luat masa (160g).

Ce opțiuni ai pentru luat masa?

La noi am luat 4 supe la plic, 3 plicuri cu mâncare deshidratată de la Decathlon, las link aici, 2 plicuri cu ovăz pentru dimineața, un plic de orez și unul de parmezan, 2 batoane energizante, două tablete de glucoză, două plicuri cu mix de alune, plicuri de cafea instant, ceai și miere. În afară de orez și parmezan am topit tot. Dacă nu vrei să îți gătești, pe la refugii și campinguri poți lua masa fără nici o problemă. Prețurile unui fel încep de pe la 10 EUR, berea, sau orice fel de alcool este extrem de scump (ex la Les Contamines era 6 EUR, la Refuge de la Balme 8 EUR).

Trișezi sau nu cu mijloace de transport în comun?

Răspunsul e categoric DA! Eu personal am făcut acest tur ca să mă bucur de natură și de experiența în sine, nu să mă epuizez sau să demonstrez cât pot să duc. O organizare a TOUR DU MONT BLANC ca la carte, îți poate oferi din plin acest lucru. Drept urmare bucățile care merg pe șosea sau prin sate, pe care am putut să le ocolesc cu autobuz sau telecabina, am optat pentru această variantă. Găsiți AICI un ghid destul de cuprinzător pentru toate variantele ajutătoare.

Cazare?
 • MUNCHEN o noapte 72 EUR
 • CORDON o noapte - CHALET LES RHODOS - 74 EUR
 • LES CONTAMINES o noapte - CAMPING LE PONTET - 18 EUR (camping organizat, există dușuri, toalete, bucătărie, spălătorie, restaurant, mic magazin alimentar)
 • REFUGE DE LA BALME o noapte - gratuit - arie de campare în aer liber - spațiul este foarte mic și se umple repede, de recomandat să ajungeți cât de repede posibil. La 5 minute există 2 toalete publice. Duș se poate face la refugiu contra taxei de 7 eur/persoană
 • CHAPIEUX o noapte - gratuit- arie de campare in aer liber. Lângă oficiul de turism există 2 toalete publice. Duș se poate face la refugiu contra taxei de 5 eur/persoană sau în râul care traversează campingul. În Chapieux există magazin alimentar și două, trei restaurante.
 • COURMAYEUR o noapte - HOBO CAMPING - 25 eur (un cort + 2 persoane) camping organizat, există dușuri, toalete, bucătărie, spălătorie, restaurant, mic magazin alimentar. De menționat că este foarte căutat și în perioadele aglomerate ar fi necesară rezervare.
ORGANIZARE TOUR DU MONT BLANC PE ZILE: BUGET = 1034 EUR
 • MOTORINĂ 420 EUR
 • TAXE AUTOSTRĂZI 66 EUR
 • AUTOBUZE 37 EUR
 • TELECABINĂ 36 EUR
 • REFUGII + CAMPINGURI 102 EUR (mese + cazare)
 • CAZARE HOTEL CORDON + MUNCHEN 146 EUR
 • BĂUTURI 49 EUR
 • RESTAURANTE 132 EUR
 • SUPERMARKET 37 EUR

Dacă ești curios, vei găsi pe etape experiența TOUR DU MONT BLANC detaliată!