Norvegia – Geiranger

Traseul Skagefla Farm

Azi mergem la hiking pe fiord, azi mergem la hiking, azi mergem la hiking…! Cam așa m-am trezit eu. Dau un ochi afară, că îmi era teamă să îi deschid pe amândoi, nu cumva să văd ceață or something. Perfect sky! OMG, OMG, OMG ?. Claaaaar m-am născut sub o stea norocoasă! Băgăm un mic dejun ca la carte, mă echipez urgent și hi! Sunt că și Catze (Jack Rusell-ul meu) când mergem la plimbare. Mai am un pic și sar cu triplu șurub în jurul meu.

Drumul de 20 minute cu mașina din Norddal în Geirenger îl parcurgem urgent în exclamații de „ui ce faaaain îiii“. La un moment dat pe când mai aveți vreo 5 minute, de sus din șosea este prevăzut un loc de belvedere pe care nu aveți cum să îl ratați că e aglomerație ca la noi la Dedulești (exceptând desigur partea cu micii, manelele și oamenii prost crescuți). De acolo se vede tare frumos fiordul, cu localitatea și navele de croazieră care traversează ușor apa. Tot de acolo este o cărare în dreapta sus, de unde se vede și mai frumos. Alegeți voi varianta. Noi am trecut de Geiranger și am parcat în minisătucul Homlong, în parcarea campingului. Parcarea costă 30 coroane pe toată ziua, adică vreo 3 EUR și o puteți plăti la cafeneaua de mai sus. Din Homlong începe traseul pe care îl programasem respectiv Skagefla Farm Trail.

Traseul pornește din Homlong, direcția Skagehola și îl poți face până la ferma Skagefla și să te întorci înapoi pe unde ai venit, sau de la Skagefla te tot duci până unde se termină traseul, în Skagehola, ajungi pe malul fiordului, de unde iei feribotul, care te va duce până în Geiranger. Asta dacă nu vrei să vii înot… Desigur poate fi făcut și în sens invers, adică te duci cu feribotul din Geiranger până Skagehola, acolo începi și urci. Te poți opri după 2 km la fermă sau faci tot traseul până în Homlong. Eu vă recomand direcția Homlong Skagehola, dat fiind faptul că traseul de coborâre este muuuuult mai abrupt decât cel de urcare, drept urmare e mai ușor să coborî pe acolo decât să urci. În plus la coborâre tot timpul ai în față fiordul care se vede fenomenal. Dacă ai urca l-ai avea în spate și ar trebui constant să te întorci. Dar desigur e alegerea voastră. Traseul e bine marcat, nu ai cum să te pierzi. În plus ai semnal peste tot.  Atenție că feribotul vine la ore fixe, respectiv la 9.45, 11.15, 12.45, 16.00, 18.00. Costă 20 EUR. Dacă l-ai pierdut, fie te întorci, fie aștepți. Fie sari cap în apă și poate te salvează vreunul cu barca. Orele la care te duce din Geiranger înspre Skagehola sunt diferite.

Deeeeciiii… traseul începe cu o urcare mai pieptișă așa, care scoate untul din tine și micul dejun, pe cărarea mărginită de tufe de zmeură și afine. Ca ursul am dat iama în ele, de nu mă mai săturăm. Lanuri de ferigi verzi, verzi, brodate cu mușchi, împodobeau pădurea. Cum e cam umedă treaba pe acolo și poteca e cu pietre, ar trebui să aveți în vedere niște papuci cu aderența bună. Mno, și tot urci până te saturi, vreun ceas așa, până când, copacii se mai răresc și începi să vezi în dreapta ta fiordul cu ale lui ape de smarald și cascada Seven Sisters, care e tare frumoasă și parcă izvorăște din adâncul muntelui.

După încă vreun ceas de urcare pe curbă de nivel ajungi pe cea mai înalta bucată, la Homlongsaetra unde se deschide priveliștea bine de tot. Homlong saetra este un complex de vreo trei căsuțe de ciobani, perfect conservate. Poienița e minunată: în dreapta vârfurile golașe erau încununate de norișori pufoși, vis-a-vis cascada se arăta în toată splendoarea și noi eram în iarbă, pe prispa unei căsuțe ce părea de pitici, cu iarbă pe acoperiș și obloane de lemn, erodate de vânt și soare. Am stat noi acolo și ne-am pozat din toate direcțiile până a sosit un grup de spanioli gălăgioși care mi-au spulberat zen-ul.

Așa că, hai la vale. Asta e cea mai faină parte a traseului pentru că mergi doar pe marginea stâncii și ai în permanență priveliștea fiordului în fața ta. Pădurea este pur și simplu magică… Copacii au coaja albă, ce contrastează puternic cu ferigile și mușchiul ce îmbracă solul. Coborârea e destul de abruptă, chiar și prin pădure, așa că mare atenție să nu alunecați. La un moment dat, ajungeți pe coasta stâncii și urmează o bucată asigurată cu cabluri, care mie mi-a plăcut maaaaxim. Nu e periculos, doar trebuie să fiți atenți unde puneți piciorul. În plus,un segment din porțiunea asta, pe lângă cabluri e prevăzut cu plasă în dreapta ta, ca să nu te duci la vale mai repede decât ți-ai fi dorit ?. Jos, se vedea ferma Skagefla, în dreapta minunăția de fiord cu cascada lui magică, iar în stânga, din munte țâșnea o cascadă micuță care se spărgea deasupra noastră într-un prag, iar stropii fini de apă străluceau ca diamantele în lumina soarelui. Dragii mei, stăteam și mă uităm ca proasta și nu îmi venea să cred ce frumos este.

Bineînțeles că al meu iubit a trebuit să îmi strice starea de reverie în care ne aflam, cu „Haaaaaai beibiiiii că pierdem feribotul!” Damn! De asta uitasem. Mă uit la ceas, 15.30. Mai aveam destul de mult până jos și la cât era de abrupt, zău nu aveam nici un chef să urc înapoi tot pe acolo. Așa că am băgat viteză. Ne-am oprit din cursă doar cinci minute la fermă, unde era cât pe ce să mă hotărăsc să rămân foor eveeeeer. Ferma Skagefla este cuprinsă în patrimoniul Unesco, nu mai este locuită din 1916 și la un moment dat era una dintre cele mai bogate ferme de capre din Geiranger. Și declar cu mâna pe inimă că este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată.

La limită am prins feribotul de ora 16.00. Pfui… that was close… Pe drumul de întoarcere spre Norddal, am mai făcut o sesiune de poze, că tare erau frumoase lacurile și căsuțele și florile și tooooot …

Dacă seara dinainte o încheiasem în vise de căsuțe de lemn acum deja se punea problema mutării în Norvegia. Daaaaaa, da, da…știu că e beznă din octombrie până în mai, dar tot m-aș muta măcar o luna pe an. ?.

 

Rezumat

  • Data parcurgere – iulie 2019
  • Dificultate traseu – mediu
  • Timp parcurgere – 3 h 30 h (doar traseul. aici mai adăugați 30 minute feribot până în Geiranger + 30 minute plimbare din Geiranger în Homlong)
  • Distanță – 6 km
  • View – o jumătate din traseu prin pădure, cealaltă jumătate este spectaculoasă cu priveliște către fiord
  • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă
  • Sursă de apă – da
  • Diferență de nivel  +540 m/ – 558 m
  • Cum ajungi – din Homlong – Skagefla – Skagehola – cu feribot spre Geiranger – per pedes în Homlong.

Acest articol face parte din seria Norvegia. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment