Etape Tour du Mont Blanc /1 – Din Les Houches spre Les Contamines

E ora 12 și un cer nesperat de albastru și senin învăluie vârfurile pline de zăpadă ale Mont Blancului. Temperatura trece bine de 27 de grade și în timp ce cabina ne leagănă pe urcare toate fricile încep să apară…am plecat prea târziu că e 12 deja, dacă nu găsim loc în camping, dacă ne prinde ploaia, dacă nu rezist atâtea zile, dacă mi-am pus prea puține haine, dacă mi-am pus prea multe…Dacă…O zdrăngăneală scurtă îmi dă de veste că am ajuns. Na, gata! Ce e cu sindicatul ăsta la mine în cap? Ia mai lăsați gălăgia că am venit să facem o treabă, da? Avem 5 etape din Tour de Mont Blanc ce trebuiesc dobândite…Îmi iau rucsacul în spate și povara celor zece kilograme nu pare chiar așa de nasoală. Încă…Ne ia vreo 5 minute să ne orientăm, 5 să ne minunăm ce fain e, încă 5 minute să ne reglăm bocanci, rucsaci și alte chestii ce atârnă de noi și vreo 3 minute să admirăm rucsacul de 20 de kile a lui Oli ?. Primul punct intermediar Bionassay. Începem cu o coborâre, nu de alta dar urcasem vreo 400 de metri cu cabina.

Îmi intru în ritm și încet rederulez evenimentele ce m-au adus fix aici…Ideea asta de a face Tour du Mont Blanc am tot rumegat-o, dar parcă era un proiect la care nu îmi prea venea să mă înham. Ce e Tour du Mont Blanc sau TMB? Unul dintre cele mai cunoscute circuite de trekking în jurul vârfului Mont Blanc, ce cumulează 170 de km pe orizontală, 10 km adunați pe verticală (includ aici urcări și coborâri), 3 țări (Franța, Italia, Elveția) și priveliști uluitoare. Numai când te uiți la cifrele astea, te cam ia cu durere de cap. Sau de spate…Câte etape are Tour du Mont Blanc? Vreo 8…Mai adaug faptul că voiam să îl facem clasic, cu cortul, ceea ce adaugă un plus de dificultate întregii tevaturi. Nu de alta, dar oricum nu e ușor să mergi 15 km pe zi timp de 8 zile, dacă mai pui faptul că nu te vei odihni bine pentru că dormi la cort, că nu prea ai unde să faci un duș și îți mai cari și toată casa în spate, devine din ce în ce mai nasol. Anyhow, pe principiul toate lucrurile la timpul lor, într-o conversație purtată gâfâit între două abdomene și patru flotări cu Cris (antrenoarea mea de fitness) de genul „Oai, știi unde mi-ar plăcea să merg? În Tour du Mont Blanc” „Seriooooos, ce tare! Și eu m-am tot gândit” „Păi hai să mergem!” „Ok!” și asta a fost tot. Pregătirile au presupus multe ore de citit bloguri, recomandări, rute și comandat echipamente și mâncăruri la plic. De analizat multe etape din Tour du Mont Blanc și hotărât care rămân și care nu. Din punct de vedere fizic, am intensificat antrenamentele la minim 3 ședințe pe săptămâna cu accent pe cardio și anduranță și cam asta a fost.

Revin în prezent și îmi urmăresc bocancii cum se afundă în praful din cărare. Coborâm continuu… Peisajul nu este atât de sălbatic precum m-am așteptat și cu siguranță lumea de pe traseu e mult mai numeroasă decât m-am așteptat. Cărarea ne poartă printre pajiști alpine și căsuțe fermecătoare, desprinse parcă din poveștile cu Hansel și Gretel. La Bionassay o punem de-o pauză, că e cald tare și ne-am cam încins. Punctăm și vreo două poze, că tare frumos se văd munții în depărtare și ghețarii ce par atârnați de nimic. Doamne, oare cum a fi dacă se desprind toți și o iau la vale?

Din Bionassay luăm următorul punct, Le Champel. Ce-mi place mie tare mult în Tour du Mont Blanc, este că pe lângă multitudinea de indicatoare, îți arată ca la prost cât mai ai de făcut. Cu alte cuvinte, cu cea mai rudimentară hartă te descurci fără probleme. Revenim. Am intrat deja în pădure și o punem și de o urcare, că deja m-am plictisit de atâta coborât și sindicatul începe să se activeze. De-a lungul traseului puzderie de zmeură. Și urzici. Cu o vizită îmi trece și foamea și reumatismul. M-am scos! ? înainte de La Champel veți da de un indicator pe care este semnalizată ruta alternativă de TMB, spre Col de Tricot. Ea ajunge tot în Les Contamines, însă pe un traseu mult mai greu și spectaculos. Noi, având în vedere că făceam prima dată Tour du Mont Blanc, am hotărât să nu ne avântăm din primele ore, nu de alta dar nu îmi doream să leșin și să mă fac de minune chiar din prima zi, așa că am respectat traseul clasic. 

Din La Champel până în Tresse veți traversa patria căsuțelor instamagrabile și a satelor care arată oricum, dar nu a sat. Adică în loc de gâște la poartă omenii ăștia au Tesla și în loc de corcoduși cresc flori cu nume ce-ți rup limba în două (cred că de-a dracului le numesc așa, ca să pară mai fancy). Și nu e iz de bălegar, că vacile de aici sunt date cu Chanel și laptele produs e direct pasteurizat. Adaug și o ierbuță verde-verde în care nu vedeai fir de buruiană, tăiată la milimetru cu ceva device făcut cred de călugărițele oarbe din abația din vârful muntelui, alimentat de razele solare reflectate direct de după Mont Blanc. Bine, recunosc că-s pizmașă și mi-e o ciudă de mor! Na! Așa că am dat drumul cu juma de gură la „ui ce fain îi” că altceva oricum nu eram în stare să debitez.

De după Tresse traseul o ia cote la dreapta, te traversează șoseaua și te scoate din sat, purtându-te preț de încă vreo 4 km și o oră jumate prin pădure, pe lângă râu până în campingul din Les Contamines. Ultimii patru km i-am grăbit că deja simțeam ploaia că îmi stă în ceafă și n-aveam chef să îmi pun cortul pe ud. S-a dovedit fix degeaba graba că exact când am intrat în camping a dat o torențială de întâmpinare, numai bună să ne spele praful adunat preț de 18 km.

Am asezonat un duș grăbit, dobândit cu greu după o coadă lungă la baie, cu o supă tare radioactivă. Ploaia s-a oprit și ea iar tensiunea celor 10 kg din spate, 18 km și 600 m diferență de altitudine a început să se disipeze, astfel încât am fost în stare să ne râdem unii de alții, că de, la ce sunt buni prietenii? ? Am stabilit care sunt introvertiți și care sunt extrovertiți, că dacă ți-e greu, zici că ți-e greu, nu bagi bahule, ca să știm și noi cum stăm și cine e pe cale să leșine…Bineeeee? Nu dăm nume aici 😉

Etape Tour du Mont Blanc /1 – Les Houches – Les Contamines

 • Tură de o zi 
 • Data parcurgere – iulie 2022
 • Dificultate –  mediu
 • Timp parcurgere – 6, 15 h 
 • Are porțiuni periculoase sau abrupte – nu
 • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă și de preferat impermeabili
 • Sursă de apă – da, la refugii
 • Diferență pozitivă de nivel  607 m
 • Distanță  18 km 
 • Cum ajungi – Les Houches – telecabina Belle Vue – Bionassay – Le Champel – Tresse – Les Contamines Montjole
 • Aplicații utilizate – Mapy, Windy Map.
 • Semnal telefon – da
 • Vă rog să studiați condițiile meteo și recomandările oficiale înainte de a purcede la drum
 • Harta o puteți importa de AICI

Acest articol face parte din seria Tour du Mont Blanc. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment