Islanda – ținutul de mijloc

Landmannalaugar – Excursie pe muntele curcubeu din Islanda – partea I

Ma uit ca tâmpa la ecranul mașinii, unde Waze-ul ne atenționează că “the traffic is building up ahead”. Ce-ai fă? Te-ai prostit cu totul? Păi nu vezi că suntem doar noi doi, o mașină portocalie, trei oi nebune și în rest nimic? Ai făcut insolație de la soarele ăsta continuu? Sau oile sunt cele ce cauzează problema? Nu vezi că suntem în excursie în Islanda unde nu e nimic?

Ignor Waze-ul și mă lipesc din nou cu nasul de geam. Suntem plecați de vreo 2 ore din capitală, direcția Landmannalaugar. Say whaaaaat? Da, da, hai cu accent și silabisire: “land ma na la u gar”! De ce insist? Păi ca să știți și voi cum îi spune în islandeză raiului. Recunosc că nu știam de parcul acesta, până mai deunăzi, la puffini, unde ne-am intersectat în bucătăria comună a cazării cu un ghid italian. Păi și până fierbe apa pentru paste, la un pahar de whisky, ce ai putea povesti decât despre ce drumeții știm, recomandăm, ne lăudăm. Și cât de scumpă e Islanda, dar asta e altă poveste. Recunosc că a fost necesară puțină aprofundare a cuvântului, dar odată stăpânit, păi nu mi-a mai tăcut gura. Pe principiul “atâta știu, atâta spun”.

Șoseaua din Reykjavik o să vă conducă spre mijlocul țării, printre ghețari, într-un peisaj arid și selenar. După vreo două ore, asfaltul se termină și drumul continuă pietros și bolovănos printre munți. Nu înainte de a te atenționa Waze-ul că “from now on, only 4X4”. Mna bine tu Rozi, dar știm și suntem cu Dusterul! Acum, fac o mică paranteză și precizez că dacă doriți să mergeți în excursie în Islanda și să părăsiți asfaltul pe F roads (așa le zice șoselelor astea neasfaltate, mai accidentate ce duc spre interiorul țării) obligatoriu să aveți mașină cu 4×4. În caz contrar aveți grijă că cei de la închirieri au dotat flota cu GPS și veți primi o amendă, să vă trăiască.

Înaintăm pe drumul din ce în ce mai bolovănos. La un moment dat mașini parcate de o parte și de alta. Hm, am ajuns? Mă uit mirată pentru că vedem în zare coșmelia din mijlocul campingului de la baza traseelor și mai e cel puțin vreun kilometru până acolo.

“Sper că nu e plină parcarea și trebuie să ne oprim aici” mă panichez eu, ca cei ce caută parcarea în fața ușii de la mall, doar pentru a se plimba apoi 3 ceasuri pe jos prin magazine.

Mai mergem pe urcare încă vreo 20 de metri, până dăm de un pârâu.

“Aaaaa, de asta s-au oprit, că le era teamă să traverseze apița asta? O, Doamne, ce pussy! Du-te baby, că noi pârâuri din astea am mai trecut prin Retezat.”

Traversăm fără nicio problemă apa și pe când ne rânjeau dinții de îngâmfare, ce să vezi că dăm într-un râu în adevăratul sens al cuvântului. Moment în care înțelegem și noi tonții, că de fapt ăia mulți parcați pe stânga și pe dreapta erau acolo ca să nu traverseze râul cel adevărat, nu cel mic și amărât. Mno, acum? Mă uit pe partea cealaltă, văd mașini parcate, inclusiv Duster.

“Păi dacă ceilalți au trecut, putem și noi, nu? “

“Nu e vorba că nu putem Mihaelo, dar poate or fi acolo de ceva timp… ca de exemplu din vară… când poate a fost secetă.”

“Baby, ori la bal, ori la spital!”

Setează Cristi mașina pe low și intrăm în râu atât de încet încât mi se părea că suntem în reluare. Apa creștea, pe măsură ce înaintam, iar cam pe la momentul în care a trecut de roți, simt mașina derapând ușor și pe Cristi ezitând.

“Nu opri, nu opri, orice s-ar întâmpla, numai nu opri, că aici rămânem și ne facem de toată minunea în Islanda! O să scrie despre noi în ziare cum am reușit să înecăm un Duster în Landmannalaugar (v-am zis că știu cum îi zice, da?)”

Parcă auzindu-mi gândurile, apasă Cristi pedala de accelerație, cauciucurile scrâșnesc, mașina zvâcnește pe pietrele ude și începem să urcăm. Încă un pic, Inshallah, am ieșit!

Tulai Doamne, că am scăpat. Acum, vedem noi când ne întoarcem, de mai putem traversa din nou. Cu gura până la urechi, că n-am scufundat Dusterul, căutăm marcajul verde și pornim…

Ce vedeți mai jos e râul cel mic. La cel mare am scăpat telefonul…

Pentru continuare dă click AICI.

Dacă ți-a plăcut acest post și vrei să știi mai multe despre cum să îți organizezi o excursie perfectă în Islanda, intră pe categoria dedicată, numită chiar Islanda, poate te inspiră traseul meu.

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Leave a Comment