Etape Tour du Mont Blanc / 2 – Din Les Contamines spre Refuge de la Balme

Mă trezesc în jur de 6 jumate în fâșâit de fermoare trase și corturi împachetate. În afară de sforăitul monoton al belgianului din stânga și chicotele americancelor din dreapta, ce erau puse pe chercheleală și combinații, absolut nimic nu mi-a tulburat somnul. Acum recunosc că nu e ca la 5 stele, că sacul de dormit alunecă mai ceva ca ochii soacrei, iar salteaua e foarte mega extraordinară dacă nu te miști. Cum ai îndrăznit o poziție nouă de dormit cum a plecat în neant, înțeleasă pare-se cu sacul să îți facă viața mai interesantă. Anyhow, deschid și eu fermoarul cu ochii mijiți și înainte să privesc spre cer las de-un îngerel…Evrika! Cerul e albastru, punctat doar de câțiva norișori pufoși. Cu vremea, hai că suntem bine. E ziua 2 din Tour du Mont Blanc.

Traseul de azi l-am gândit ușor, să ne putem recupera după ziua de ieri. Așa că aveam în față doar 7 km, 3 ore și 600 m de urcat. Coborât, azi n-ai să vezi, Mihaelo! Up is the way! În plus campingul spre care ne îndreptăm, de lângă Refuge de la Balme, e mic și se umple repede, așa că ar fi fost mega super extraordinar să ajungem cât mai repede dacă nu voiam să campăm pe bolovani.

În timp ce o iau avântat spre duș, că habar n-am când îl voi vedea pe următorul, mă minunez și eu de multitudinea de hikeri ce la ora asta sunt deja mâncați, echipați și gata de plecare. Ne adunăm și noi catrafusele și dă-i papuc pe urcare.

Din campingul din Les Contamines, urmăriți semnul verde de Tour du Mont Blanc, direcția Notre Damme de la Gorges. Până acolo, traseul e pe plat, mărginit de pădure, apă  și multe glume, că eram hrăniți, spălați și plini de entuziasm. În momentul în care veți vedea biserica peste râu pe dreapta voastră, luați o gură de aer bună și negociați un armistițiu cu sindicatul din capul vostru, că în următoarea oră veți urca până behăiți, dați celulita jos și nu mai aveți aer în plămâni. Mă uit în sus la cărarea perfect dreaptă ce nu pare să facă vreun cot, îmi iau inima în dinți și o iau la deal. Rucsacul pare mai greu ca ieri, dar măcar nu mai merg prin sate. Pădurea  e magică, plină de ferigi, raze de soare și izvoare ce răsar doar ele știu de unde. Încep să-mi simt gambele arzând…poate ar fi bine să urci cu toată talpa, nu pe vârfuri, ce zici Mihaelo? Ar fi o idee bună? Nu de alta, dar ești doar în ziua 2 și mai ai încă vreo trei de-amu înainte. Mă uit în spate la restul grupului…Deocamdată n-a leșinat nimeni și încă amețiți nu par. Hai că suntem bine!

În curând ajungem la Refuge Nantes Borrant, unde ne prăbușim care cum pe la mese. Îmi dau rucsacul jos și preț de câteva secunde și câțiva pași fără, mă ia cu vertij…Damn! ce ușor e să ai mai puțin cu 10 kile ?

La Nantes Borrant am savurat o Cola cu un view demențial, un sandwich cu brânză, ce ni l-au adus fără și m-am jucat cu o mâță tare mușcăcioasă pe care am înjurat-o de vreo două ori, că prea și-a băgat colții în trupușorul meu. Proasta! Și desigur ne-am mirat de ce fain arată un refugiu din Alpii francezi.

Când ne-am săturat de atâta bine ne-am luat inima în dinți, rucsacii în spate și am tăiat-o avântat din nou pe urcare spre Refuge de la Balme. La vreo jumătate de oră de la Nantes Borrant, veți ieși în gol alpin și puteți să dați drumul la “ni ce fain îi”, că tot așa va fi până la sfârșit. Munții ni se arătau în toată gloria, răsăriți din pajiști alpine verzi cu floricele, cerul era uluitor de albastru iar văcuțele absolut curate. Și curioase.

Nu a mai durat mult până la Refuge de la Balme. Zona de camping era goală drept urmare ne-am arvunit rapid două locuri cât a cât plate și ne-am instalat tabăra. Doar pe jumate, fără să ridicăm corturile, că scria că cică numai după ora 7 e voie…Bine, măi da la 2, ce are? Am stat noi cu frica în sân și soarele în cap până pe la 3 jumate, când au început să apară și alții care au ignorat total semnele, așa că ne-am luat și noi după ei, ce suntem mai fraieri?

După amiaza am petrecut-o jucând UNO. Dacă nu știți ce e aia, vă poftesc la o partidă cu Iasmina, fetița noastră TURBO, ce o să vă bată ca la Nufărul. Oricum am decis că ori sunt copii de azi foarte inteligenți, ori am ajuns eu mult prea toantă la 40 de ani,  că n-am înțeles o iotă din jocul ăla.

Seara ne-a găsit zgâiți la apusul ce colora în portocaliu vârfurile din fața noastră, curioși de ce ne va aduce ziua de mâine.

Tour du Mont Blanc – ziua 2 – Les Contamines – Refuge de la Balme

 • Tură de o zi 
 • Data parcurgere – iulie 2022
 • Dificultate –  mediu / ușor
 • Timp parcurgere – 3.15 h 
 • Are porțiuni periculoase sau abrupte – nu
 • Echipament obligatoriu – bocanci cu talpă aderentă și de preferat impermeabili
 • Sursă de apă – da, la refugiul Nantes Borrant 
 • Diferență pozitivă de nivel  654 m
 • Distanță  7.8 km 
 • Cum ajungi – Les Contamines Montjole – Refugiul Nantes Borrant – Refuge de la Balme
 • Aplicații utilizate – Mapy, Windy Map.
 • Semnal telefon – da, parțial. 
 • Vă rog să studiați condițiile meteo și recomandările oficiale înainte de a purcede la drum
 • Harta o puteți importa de AICI

 

Acest articol face parte din seria Tour du Mont Blanc. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment