Doamne, nici nu știu cum sau cu ce să încep postul acesta…că simt că va fi lung… nici n-ar avea cum să fie altcumva la cât de mișto e orașul ăsta. Cred că mi-ar trebui o carte să scriu tot ce am făcut, tot ce am simțit acolo… Ce pot să vă spun este că Rio de Janeiro e un oraș absolut pentru oricine, indiferent de gusturi, alegeri sau obiective turistice.
Bun, hai să o luăm pe bucăți. Vom povesti în cele ce urmează despre cele mai mișto obiective turistice din Rio, despre unde te cazezi, cum te deplasezi și cât e de periculos.
Ce să faci în Rio? Ce obiective turistice alegi?
Știu că sună ca un clișeu, așa că răspunsul meu este ce îți vine pe suflet. Sunt atât de multe de făcut și de văzut încât nu le vei acoperi pe toate într-o perioadă scurtă de timp. Noi ne-am întocmit o hartă pe Rio de Janeiro cu ce obiective turistice ne-am fi dorit și am luat-o la picior. Unele le-am făcut, altele nu, dar nu regret nicio decizie. Mai jos preferatele mele, fix în ordinea în care le-am vizitat:
1.Admiră una dintre minunile lumii – Cristo Redentor – singurul sfat pe care ți-l pot da este să nu cumva să ai așteptări că vei fi doar tu și Cristo. Indiferent la ce oră vei merge, mulțimile de oameni sunt tot acolo. Vorbim totuși de una dintre minunile lumii. Așa că părerea mea este că dacă nu ai chef, n-aaaaare rost să te trezești cu noaptea-n cap, că sigur vor fi și alții ce vor face fix la fel. La Cristo ajungi cu un tramvai destul de scump, pe jos în hiking (însă traseul e destul de dificil) sau cu un Uber. Noi am votat pentru ultima variantă, care a fost cea mai ieftină și mai rapidă. La dus. La întors am stat ca fraierii vreo jumătate de oră încercând să prindem un Uber. Noi și restul planetei. Când ne-am dat seama că șansele sunt taaaare mici am luat-o la picior pe drum la vale, că mna, cât poaaaate să fie până jos? Mai ales că mergem la vale. Well, vă spun eu: mult. Fix 5 km până în Cosme Velho. Hai, fie, 4 km până am prins un Uber. De ce aș repeta însă experiența? Păi pentru că treci prin cea mai mare junglă urbană, plină de maimuțe, tucani, papagali, experiență ce nu o vei trăi cu siguranță în altă parte.
2. Admiră apusul de la Mirante Dona Marta – e un punct de belvedere extrem de frumos asupra orașului și în drumul tău dinspre Cristo Redentor spre oraș. Poți ajunge desigur cu Uber sau pe jos. E minunat la apus. Însă nici aici să nu te aștepți că vei fi doar tu. Ai ținut minte, da?
3.Plimbă-te prin Parque Lage – situat la poalele muntelui Corcovado, pe care e cocoțat Cristo, și destul de aproape de el, e o oază de verdeață într-un oraș foarte încins. Și unul din lista cu obiective turistice din Rio de Janeiro nu foarte căutate. Noi am ajuns în parc fix după excursia de 5 km de la Cristo spre oraș, așa că am început vizita cu o apă și o bere. După ce ne-a mai venit inima la loc, am luat la pas aleile umbrite ale parcului și am admirat maimuțele care se hlizeau aruncând castane după turiștii gură cască. Din parc există un hike destul de dificil spre vârful muntelui și Cristo, însă din cauza șerpilor veninoși și diverselor jafuri asupra turiștilor pe acest traseu, poliția a hotărât să își facă viața mai ușoară și l-a închis.
4. Ia-o la picior prin Santa Teresa – oricâte bloguri am citit că cel mai bine și convenabil ar fi să stăm în zona de plajă Copacabana, pe mine tot spre Santa Teresa m-a tras ața. Așa că, desigur, fix acolo am stat. Construit prin 1750 în jurul mănăstirii Santa Teresa, cartierul mult timp a găzduit hoarde de bogați. Ulterior a intrat în decădere, dar cum toate lucrurile au un ciclu natural, acum e din nou pe val. Nici nu are cum altcumva cu străduțele lui șerpuitoare, cu casele grozav de frumoase sau barurile înghesuite la colț de stradă. Partea proastă e că, dacă plouă, nu te ia nimeni să te ducă acasă, de îți comanzi ceva de mâncare, mai repede îți gătești tu, sau de te-a pus Cel de Sus să vii cu mașina, vei avea reale probleme în a găsi un loc de parcare. Toate lucrurile astea vi le spun din proprie experiență. În rest, cele mai mișto apusuri, cele mai faine priveliști asupra orașului. Sau asupra favelelor din care într-o seară aveam senzația că se trage spre noi… mă rog, se trăgea, decât că nu cu gloanțe, ci doar cu artificii.
5.Plaje, plaje, până leșini – Rio, în cazul în care nu știați, e mărginit într-o parte de ocean. Iar plajele se succed pe o lungime de mulți kilometri. Noi am luat la pas toată faleza de la Leblon până după Copacabana. Daaa, vestita Copacabana. Măi, eu nu am fost așa impresionată și cu atât mai mult mi-am felicitat alegerea de a nu sta aici, ci în Santa Teresa… De ce? Păi, în primul rând, e doar o plajă, nimic spectaculos. Largă, plină de oameni, plină de terase, colorată și vibrantă, dar doar o plajă până la urmă. Însă nu mă înțelegeți greșit, merită plimbarea. Doar că nu ar fi pe primul loc în lista chestiilor de vizitat în Rio. Pentru mine. Poate pentru tine va fi diferit.
6.Urcă pe Sugar Loaf Mountain – păi dacă Copacabana a fost sub așteptări, Sugar Loaf a fost mult peste. Cred că 90% din toate fotografiile făcute în lumea asta în Rio au în prim-plan acest munte. Cu o formă de ou (așa îmi pare mie), își trage denumirea din perioada în care portughezii făceau comerț cu trestie de zahăr din Goa. Blocurile de zahăr erau stivuite sub o formă piramidală. Atât de multe erau încât ulterior această formațiune muntoasă, ce părea o piramidă de zahăr, a și fost denumită astfel. Cu o înălțime de 396 de metri, Sugar Loaf nu e mare, dar nici prea mic. Ajungi pe el plătind bilete, pe care le poți lua online sau de la casieria din Plaza Vermella. Cabina, sau mai bine zis cabinele, circulă în fiecare zi între orele 8:30 și 20:00, din 20 în 20 de minute. Oricum ar fi, cea mai mișto priveliște din Rio mie mi s-a părut că aici e. Dacă ai noroc și de un apus portocaliu, nu ai ce să îți mai dorești pe lumea asta.
7. Pozează-te pe Selaron Steps sau Lapa Steps – sunt cele 215 scări colorate pe care le vezi în tot Instagramul, situate între cartierul Lapa și Santa Teresa (v-am spus eu că e mișto să stai în Santa Teresa, da?), și au o poveste tare interesantă: se face că un artist chilian, pe numele lui Selaron, desigur, nemulțumit de cum arată strada din fața casei sale, a început să renoveze treptele. Deși vecinii l-au luat la mișto și au râs de cât de colorată îi este lucrarea, Selaron a făcut cam ce face cățelul meu când îi spun că nu e voie ceva, adică mă ignoră. Așa și cu Selaron, i-a ignorat și încet, cu bani adunați prin vânzarea lucrărilor sale, a decorat toate treptele cu peste 2000 de bucăți de ceramică recuperată din diverse părți ale orașului. Pe lângă istoria asta, desigur că și arată tare boem, așa că vă recomand o vizită.
8. Intră în Catedrala Metropolitană – impresionantă prin construcție, arată ca orice mai puțin o biserică. Nu ne era neapărat pe hartă, însă dacă tot am trecut pe lângă ea, am zis să o și vizităm. Ceea ce vă recomand și vouă. De vă e în drum, go for it! Dacă nu, asta e…
9. Admiră Real Gabinete de Leitura – acum deja ne știm de ceva timp și ați învățat că îmi plac la nebunie bibliotecile și universitățile, da? Păi nu aveam cum să trec prin Rio fără să fac o vizită uneia dintre cele mai frumoase biblioteci publice ale Braziliei. Spuneți voi de n-am dreptate…
10. Dansează până leșini la Circle of Samba – nu este neapărat un obiectiv, cât o experiență. Aceste circle of samba se anunță pe internet în fiecare săptămână și sunt de fapt evenimente mici care se desfășoară într-un local, două, apropiate, în care vin artiști locali ce cântă și toată lumea dansează. E un adevărat party și pe stradă, și în bar. Multe dintre ele se țin în Lapa sau Santa Teresa.
Dacă ți-a plăcut acest post despre cele mai importante obiective turistice din Rio, să știi că face parte din categoria BRAZILIA, pe care o regăsești AICI.
Cum te deplasezi în Rio de Janeiro
Uber-ul funcționează brici și noi cu el ne-am deplasat, mai ales că nu e scump. Atenție dacă stai în Santa Teresa sau în alte cartiere pe dealuri, că nu te prea ia nimeni. Mai ai la dispoziție metroul sau autobuzele. Principalele obiective turistice din Rio sunt destul de împrăștiate, fiind un oraș foarte întins.
Unde te cazezi?
Multe bloguri îți vor recomanda zona de plajă – Leblon e printre cele mai scumpe, Ipanema, Copacabana. Într-adevăr, aceste zone sunt mai sigure, ești direct pe plajă. Și în mijlocul acțiunii. Eu nu le-am ales din următoarele considerente: le lipsește aerul brazilian și autentic, este o zonă foarte turistică și foarte aglomerată, unele hoteluri sunt destul de scumpe. Cartierele mai boeme sunt Santa Teresa sau Lapa. Le recomand prin prisma autenticității, proximității de diverse obiective sau a priveliștii. Însă pot ridica dificultăți la deplasare (mai ales dacă plouă), nu au stații de metrou în apropiere (trebuie să te deplasezi cu o succesiune de mijloace de transport ca să ajungi la metrou). Acum, vedeți voi…
Cât de periculos este Rio de Janeiro?
La capitolul acesta s-ar putea scrie volume. Însă desigur că experiența mea nu e obligatoriu să fie a ta, sau invers. Am citit tare mult înainte să mergem și noi personal am făcut următoarele chestii (nu susțin că dacă faci fix la fel nu vei avea probleme):
- Fără bijuterii la vedere
- Am încercat să ne îmbrăcăm cât mai modest posibil, fără să atragi atenția (știu că pentru domnișoare asta e greu, dar na, fiecare cu alegerea lui). Citisem pe un blog că localnicii din Rio (cariocas) umblă mult în șlapi, tricou și pantaloni scurți. Well, la cât de murdar e orașul, eu chiar în șlapi n-am umblat, dar poate vă e de folos sfatul.
- Dacă aveți aparate foto scumpe sau telefoane scumpe nu v-aș recomanda să le țineți la vedere. Atenție la cei din jur când faceți poze, mai ales unde sunt obiective turistice importante, sunt hoți care vi-l smulg din mână. Eu pe toată perioada cât am stat în Rio am avut un telefon prăpădit, pe care dacă mi-l lua, nu sufeream. Aparatul foto nu l-am luat deloc la mine.
- Nu purtați actele importante la voi – noi ne-am făcut o copie de pașaport să o avem la noi, și pașapoartele le-am lăsat la hotel.
- Nu purtați sume mari de bani la voi – oricum în 95% din cazuri puteți plăti cu cardul.
- Nu lăsați cardul din mână – posibil să vi-l cloneze.
- Când faceți plăți, alegeți un card virtual pe Revolut, utilizat doar pentru o zi, două, și apoi vă generați altul.
- Dacă aveți rucsac, nu țineți în el nimic de valoare. Chestiile valoroase le lăsați la hotel sau în buzunarul pantalonilor în față.
- Încercați să nu mergeți prin mulțime strângând la piept rucsacul, că nu veți face altceva decât să atrageți atenția.
- Evitați favelele. Dacă chiar nu aveți de ales și trebuie să treceți prin ele, nu vă panicați chiar așa, că sunt oameni obișnuiți cei care locuiesc acolo, nu sunt toți criminali și hoți. Capul sus, zâmbiți, dați un “bom dia” și mergeți mai departe.
- Evitați străduțele înguste, neiluminate, seara.
Cu toate astea, vă spun sincer că au fost momente în care nu m-am simțit foarte în siguranță, deși nu am avut niciun eveniment neplăcut. Poate a fost doar autosugestie pentru că citisem foarte mult. I don’t know… Cert e că am fost permanent în alertă. Cu toate astea, Rio e absolut minunat și sunt convinsă că și dacă veți face cu totul altceva decât mine, experiența va fi la fel de grozavă.
Dacă ți-a plăcut acest post despre ce să faci în Rio de Janeiro, sau ți-am dat câteva idei despre ce obiective turistice sunt în Rio, să știi că face parte din categoria BRAZILIA, pe care o regăsești AICI.
Dacă ai fost în Rio de Janeiro și ai vizitat și alte obiective, te rog să împărtășești experiența ta în comentarii. Și nu uita să te abonezi la blog!