Islanda – Ținutul de Nord

De la Akureyri către Borgarfjörður eystri

Afară plouă de rupe, eu îmi fac freza. Ca o divă, ce mai…Aranjez șuviță după șuviță, conștientă că la primul pas pe care o să-l fac totul se va duce fix pe apa sâmbetei. Măcar la micul dejun să fiu zână, văd eu după cum oi fi. Azi avem o zi dedicată celor mai frumoase cascade din Islanda. Plecăm din Accuweather către Borgarfjörður eystri. Mna acum să vă văd… hai cu cu accent vă rog. Ce, vi se rupe limba-n două? Well, acum mă înțelegeți și pe mine când am botezat toate localitățile astea? Reluăm șoseaua îngustă și neagră ce ne poartă pe marginea fiordurilor. Ne oprim să pozăm niște gâște sălbatice, la fix pentru a admira norii ce încep să se ridice. Doamne, Doamne, tare frumoasă mai e țara asta! Și la câte gâște, lebede și oi au, de foame nu mor cu siguranță…

În curând ajungem la Godafoss, sau mai exact cascada zeilor.

Zice legenda că aici e locul în care Islanda a trecut de la vechea religie la creștinism. Eu nu știu de o fi chiar așa, dar știu să vă spun că fiind prima cascadă din Islanda așa mai măricică pe care am văzut-o am fost tare încântată. Se vede și pe fața mea, da? Cerul ne-a dat o pauză de ploaie cât să vedem cascada și după, iar a venit cu răpăială. Vă mai amintiți voi freza mea de azi dimineață? Nuuuuu? Nici eu…

Încă o jumătate de oră de căscat din mașină ochii la superbitățile de afară și la oile care în continuare sunt grupate tot câte trei, încă un mic stop la Myvatn. Unde e ca pe lună, deși n-am fost pe lună dar așa îmi închipui eu că este, miroase tare urât a ouă stricate și din pământ iese abur. Cald și foarte cald. Că de aia e abur, duhhhh. La Myvatn ne-am pozat din toate direcțiile, am încercat să nu pierim de la miros și anumite persoane cărora le lipsește totaaaal instictul de conservare, nu dăm nume, doar vă spun că nu am fost eu aceea, au încercat cu mânuța să vadă dacă e cald aburul ce iese din măruntaiele pământului. De pe lavă. O să fiți surprinși dacă vă spun, că e, așa e? Și eu am fost… hi, hi, hi. Mna ne-am plimbat noi cât ne-am plimbat până a venit o rafală de ploaie ce ne-a făcut ciuculete și a alungat musculițele enervante ce roiau peste tot. Time to go, deși tare mi-ar fi plăcut să fac un hike în jurul craterelor.

De la Myvatn reluăm circuitul celor mai mișto cascade din Islanda și ne îndreptăm spre cea cu cel mai mare debit de apă din Europa, pe numele ei pompos, Dettifoss. Ca să ajungi la ea, trebuie să o iei la papuc pe o cărare pietroasă și neagră, de la roca vulcanică nu de la supărare. Plimbărica durează vreo jumătate de oră și nu îți va ridica absolut nici o problemă, indiferent de condițiile meteo, care acum veneau tot în rafale. Ce mi s-a părut extrem de interesant în ziua asta a fost că aveam pauze de câte o jumătate de oră în care nu ploua deloc. Apoi iar turna de parcă se găta lumea. Ca și cum ne-ar fi spus Islanda “mna bine, hai că eu am program de plouat azi, dar vă mai las așa câte juma de ceas, să vă bucurați și voi, amărâților”.

De la Dettifoss care este chiar grozavă, o luați frumos în sus spre Selfoss. 

De veți prinde o zi cu soare, va fi grozavă o plimbare pe malul apei, de la Selfoss în sus, pentru că o să vedeți întreaga salbă de cascade al căror debit contribuie din plin la minunăția ce se numește Dettifoss.

După Selfoss am decis să o luăm direct spre Djúpivogur, nu de alta dar eram murați rău, bașca era cam întuneric afară. Ring road-ul ne-a purtat printre câmpuri de lavă, spre ocean. Pe măsură ce ne apropiam de coastă, norii au început să se risipească și în curând am fost întâmpinați de un soare timid însoțit de cel mai colorat curcubeu. Vai de mine, mică dragă, faină-i tare țara asta pe soare! E ca și cum eram felicitați pentru răbdare și perseverență. Acum nu e ca și cum am fi avut ce să facem, că acasă n-aveam de gând să fug din a doua zi. Plus că începusem să mă aclimatizez…Am încheiat ziua învăluiți în cel mai grozav apus, peste cel mai mișto fiord, unde ce să vezi că aveam cea mai drăguță cazare.

Mulțumim Islanda! Și noi, te iubim, să știi!

Dacă ți-a plăcut acest post și vrei să știi mai multe despre vacanța mea în Islanda, sau despre cele mai frumoase cascade din Islanda intră pe categoria dedicată, numită chiar Islanda.

Circuitul parcurs în această zi îl regăsești mai jos.

Vrei să te țin la curent cu vacanțele și călătoriile mele?
Abonează-te la newsletter


Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile și cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Leave a Comment