Ce să faci în Saigon? (Ho Chi Minh)

Sunt convinsă că veți găsi o grămadă de tururi și recomandări, însă mai jos îți spun chestiile care pe mine m-au încântat teribil și merită încercate. Ordinea e total aleatorie. 

1. Să te plimbi aiurea pe străzi. Deși sună cam brambura treaba asta, credeți—mă că e absolut minunat. Saigonul e un amalgam de zgârie nori îngrămădiți între clădiri vechi de 100 de ani, sedii luxoase de bancă din fața cărora vei putea cumpăra un cârnat pe băț, sau taximetriști gălăgioși ce încearcă să se strecoare printre miile de scutere ce împânzesc orașul. Din șirul chestiilor ce merită a fi văzute, puteți trece următoarele: Opera, Clădirea Primăriei, Catedrala Notre Dame, Bulevardul Nguyen Hue, Poșta Veche.

2. Să traversezi strada – na, pun pariu că la chestia asta nu v-ați gândit, nu? E o adevărată aventură, mai ales prima dată. Deși inițial veți fi intimidați de mulțimea de scutere și mașini ce par să nu se mai sfârșească ( și să știți că chiar nu se sfârșesc), trebuie să parcurgeți următorii pași:

Ziceți un Tatăl Nostru – da cu patimă nu de fațadă doar -> Verificați dacă nu cumva e semaforul interzis la trecere – mai exact cu o cruce roșie. Asta în rarele cazuri în care strada are semafor. Hint: verde nu va fi niciodată 😊 -> Ziceți și Îngerelul – și ăsta  tot din inimă -> Ignorați total mașinile ce vor veni spre voi amenințătoare – da, știu că e greu -> Închideți ochiul dinspre mașini, ca să nu vă fie prea teamă – da știu că nu prea funcționează -> Faceți două cruci și vă fixați privirea pe partea opusă a străzii unde vreți să ajungeți -> And here we go: Traversați încet, cu mers constant, fără mișcări bruște, fără să fugiți -> Nu vă opriți în mijlocul străzii indiferent de ce vi se pare că se întâmplă în jurul vostru. Toată treaba trebuie să se desfășoare ca și când ați fi văzut o cobră și vă mișcați în reluare, ca să evitați atacul -> Dacă ați ajuns, mai ziceți un Doamne Ajută și asta e. De fapt vietnamezii sunt atât de obișnuiți cu traficul încât sunt în permanență atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Nouă ni s-ar putea părea haotic, dar credeți-mă că mai multă încredere am să traversez o stradă în Saigon decât un bulevard în București. Nu circulă tare, nu frânează brusc, nu accelerează brusc.

3. Ce să mai faci în Saigon (Ho Chi Minh)? -> Să trimiți o vedere de la sediul poștei vechi – mna asta e din ciclul chestiilor care au șarmul lor, dar cumva în era digitalizării le-am pierdut cu totul. Cumpără măcar o vedere și trimite-o celor dragi. Cea mai mare provocare va fi să le afli adresa 😊 da, știu, și eu am trecut prin asta.

4. Să faci un tur culinar – Saigon e în primul rând despre mâncare. Parcă toate aromele lumii s-au adunat aici și fac paradă. Pentru noi Vietnamul e a patra bucătărie asiatică pe care o încercăm (după Thailanda, Indonezia și Cambogia), însă a devenit repede cea preferată. Vei găsi numeroase tururi care te vor duce în locuri mai mult sau mai puțin comerciale. Ele încep de la 10 dolari până la 50 de dolari de persoană. Noi am găsit unul gratuit, organizat de Saigon Hot Pot. E o organizație nonprofit unde sunt voluntari studenți din Saigon. Aceste tururi le oferă posibilitatea să interacționeze cu străinii și să-și exerseze limba engleză. Plătești doar mâncarea și eventual transportul. La sfârșit dacă dorești să faci o donație organizației, e decizia ta cât și dacă. Banii vor merge pentru a oferi studenților pe care nu îi dau banii afară din casă o posibilitate de a-și continua studiile. Noi i-am lăsat ghidei noastre, studentă la o școală de business internațional, 400.000 VND, adică vreo 80 de lei, sumă care a inclus transportul cu GRAB-ul (100.000 VND) și donația pentru organizație. Mâncarea a costat pentru toți trei în jur de vreo 130.000 VND adică 27 de ron.

Mna  la ce am zis da și am încercat:

  • Pizza vietnameză – e excelentă, făcută dintr-o crustă subțire de făină de orez, ou, ceva ierburi, un fel de cârnat, porumb și bucățele de brânză
  • Melci – sunt umpluți cu pasta făcută din carnea lor plus tot felul de mirodenii. Delicios!
  • Pachețele de primăvară – pot fi prăjite în ulei sau proaspete. Există variante vegetariene , sau mai puțin vegetariene cu carne de porc sau creveți
  • Omletă cu ouă și caracatiță
  • Plăcinte de orez cu ouă de prepeliță și tot felul de chestii pe care le adaugi
  • Frigărui cu legume și carne de porc
  • Cartofi prăjiți spiralați pe băț – Doamne, sunt cevaaaaaa…mănânci până mori 😊 Vorba Ancuței : cartofi prăjiți is life
  • Bulete de cartofi dulci prăjite în ulei
  • Suc de trestie de zahăr cu lime – dacă ești o acritură de felul tău, păi asta e momentul în care te vei îndulci 😊

Am zis nu și n-aș fi încercat nici schingiuită:

  • Labe de pui fermentate – da, știu cum sună. Și credeți-mă că arătau mai rău decât sună
  • Ou cu pui format în el dar neeclozat – mă ia cu amețeală numai când mă gândesc. Cică sunt o delicatesă și Phong, chiar încerca să mă convingă că sunt delicioși. Well, I will pass, thank you
  • Gălbenuș de ou cu zahăr fermentat o lună – da, se pare că chestiile negătite nu mă prea coafează
  • Șoric sau urechi de porc gătite în diverse feluri

Acum eu nu zic să nu încercați, însă eu nu am avut stomacul pentru asta. Turul vă recomand să îl faceți într-o piață locală, pe numele ei Cho Ho Thi Ky. E 100% necomercială, nu veți prea întâlni turiști, drept urmare e the real thing. Poftă bună!

5. Să mergi la cumpărături în piață și să te târguiești – în Saigon chiar nu merită să îți cumperi chestii de la mall. Nu de alta, însă mall aveți și acasă. În schimb du—te în piața Ben Thanh unde vei găsi absolut orice. Singurul lucru pe care trebuie să îl ții minte este că trebuie să te târguiești la greu. Prețul corect pornește tot timpul de la cel mult jumătate din ceea ce ți se cere de la bun început. Produsele sunt evident falsuri, însă unele de bună calitate. Eu îmi cumpăr de fiecare dată când merg îmbrăcăminte sport pentru sală sau alergare. Și credeți- mă că chiar trag de ea la greu și încă ține. Ca să vă faceți o idee, de data asta mi-am cumpărat de la NIKE DRY FIT două tricouri și o pereche de colanți cu 330.000 VND adică vreo 67 de ron. Nu cumpărați de la comercianții de pe aleile principale sau de la intrările principale. Pentru același produs, prețul poate fi dublu.

6. Să îți cumperi o carte de pe stradă cărților – The Book Street e o străduță micuță, drăguță cuprinsă între Hotelul Intercontinental și Catedrala Notre Damme. Toată strada e o înșiruire de magazine cu cărți, expoziții de fotografii și vreo două cafenele unde o poți lălăi, până te saturi de atâta bine.

7. Să bei cafea – Vietnamul este unul dintre cei mai mari exportatori de cafea din lume, drept urmare la tot pasul vei întâlni coffee shop-uri și cafenele. De încercat cafeaua specific vietnameză cu ou.

Sper că v-am trezit curiozitatea și știți deja ce să faceți în Saigon (Ho Chi Minh), din momentul în care puneți piciorul 🙂

Acest articol face parte din seria Vietnam. Dacă vrei sa citești toate capitolele, le poți găsi AICI.

Leave a Comment