Cele mai frumoase sate din Kefalonia
Dacă v-ați plictisit de atâta bine, urcați-vă în mașină, că insula nu e mare și hai să o descoperim. Ce recomandări aș avea pentru Kefalonia?
Noi am stat în Divarata, un sat mic, mic, așezat fix deasupra renumitei plaje Myrtos, care va fi și ultimul punct în vizita noastră. Puteți alterna în turul pe care vi-l las mai jos și plaje – articolul îl regăsiți AICI. De asemenea, nu vă obligă nimeni să faceți totul într-o singură zi – noi am împărțit traseul în două bucăți, ca să nu conducem foarte mult. Pozele de mai jos sunt unele din arhiva personalǎ, unele de pe GREEKA în cazul în care am fost atât de inteligentă și am lăsat telefonul la mașină. Însă, vorba lungă sărăcia omului, hai să începem cu:
-
Asos – cel mai drăguț sat pescăresc (vorba vine) pe care l-am văzut până acum.
Situat pe o mică peninsulă, o să vă încânte cu străduțe pietruite cu plăci albe și case colorate, de-ai jura că ești undeva prin Italia. Cu siguranță are influențe din zona aceea, pentru că ceea ce vedeți acum a fost sub stăpânire venețiană câteva secole la rând. Plimbă-te prin portul ce arată fix ca o potcoavă, încearcă să nu te cerți cu pisicile care, în timpul iernii, pun stăpânire pe civilizație și, dacă te pune necuratul să mângâi vreuna, te trezești cu 15 în cârcă cum ai zice „pis!”. Eu doar vă zic, să nu spuneți că nu ați fost anunțați. Sau, dacă aveți ideea de a veni cu cățelul și acesta nu suportă pisicile, s-ar putea să regretați decizia. Numai zic. Dacă plimbărica asta, care, cu multe lălăieli, îți va lua maxim o oră, nu îți e suficientă, poți vizita și Castelul Asos, care e fix la o aruncătură de băț și datează din 1500.
-
Fiskardo
Drumul dintre Asos și Fiskardo te va purta deasupra mării atât de albastre, încât vei avea senzația că e ceva stricat la ochelarii tăi de soare. Crede-mă, nu e! E doar Grecia! Partea nordică a insulei e destul de liniștită și nu foarte aglomerată. Din loc în loc mai răsare câte-o casă, două capre sau vreo biserică atât de mică, încât pare de jucărie. Peisajul este mult mai împădurit și verde față de partea de sud a insulei. Fiskardo, la fel ca Asos, e așezat într-un golf, mărginit de pini verzi și vile desprinse din filme. Dacă pe iarnă m-a încântat maxim, cred că primăvara când toată vegetația e în floare, e mirific!
-
Agia Efimia
Față de surorile ei, nu impresionează atât de mult. Sau poate, dacă aș fi vizitat-o înainte, s-ar fi pus cu totul altfel problema. Însă, fix în centru, găsești câteva cafenele perfecte pentru o pauză de la condus, iar lângă ele un supermarket cu produse locale delicioase.
-
Sami
Sami ne-a întâmpinat la sosirea în Kefalonia și, Doamne, ce primire! Pe ultima sută de metri prinsesem feribotul din Patras, care face fix 3 ore și jumătate (da, știu… dacă voi vă dați ochii peste cap, imaginați-vă cât de răbdător a fost cățelul meu… NOT!). După ce mi se lățise dosul de stat jos atât de mult, abia așteptam să inspir aerul Kefaloniei celei dorite. Am dat buzna din feribot între clădiri colorate și iahturi. Un cer perfect albastru și un soare spre apus mi-au dat bună ziua și am simțit că e de bine. Long story short: Sami e cea mai bună poartă de intrare în Kefalonia.
-
Poros
Am ajuns în Poros într-o după-amiază târzie, când soarele tocmai apunea și colora tot golful într-un portocaliu intens. Nu ne propuseserăm să stăm prea mult, căci eram doar în trecere și doream să identificăm locul de unde vom pleca. Poros este un important punct de venire/plecare de pe insulă. Dacă mai doriți să plecați, că eu, sinceră să fiu, nu prea aș fi vrut. Vă va primi un orășel cochet, cu plaje micuțe și apă azurie. De vrei să zăbovești, găsești o mulțime de taverne și cafenele pentru toate gusturile.
-
Skala
Dacă partea de nord a insulei e împădurită și aerisită, pe măsură ce cobori spre sud, peisajul se schimbă. Devine din ce în ce mai aglomerat, apar stațiunile turistice, hotelurile și plajele largi și nisipoase. Sincer, pe mine nu m-a impresionat Skala și nu aș fi trecut-o pe lista de recomandări din Kefalonia. Și asta în condițiile în care era pustie. Probabil în sezon, când colcăie de turiști, m-ar fi impresionat și mai puțin. Mi s-a părut înghesuită, comercială și mai puțin autentică. Dar desigur, e o chestiune de gusturi.
-
Argostoli
Drumul din Skala spre Argostoli te va purta pe sub Muntele Ainos. Dacă ai chef să urci, fă-o! N-ai idee cât de frumos se vede de sus. (Dacă ești curios, dă un click AICI să vezi cum a fost la noi.) Argostoli este cel mai mare oraș de pe insulă. Are ieșire la golf, la mare, are castel și vedere spre munte. Pe scurt, le are pe toate! Are efervescență, dar și aer de vacanță. Dacă îți place să fii în mijlocul acțiunii, acesta este locul potrivit.
-
Lixouri
Nu am atât de multe de spus despre Lixouri cât despre drumul până acolo, care este absolut spectaculos. Drumuri șerpuite te vor purta deasupra mării, printre munți, livezi de portocali și măslini. Vei găsi un orășel liniștit, cu un centru plin de cafenele și taverne, care, la ora la care ajunge feribotul din Argostoli, se umple de râsete, lume și povești.
-
Divarata
Nu puteam încheia lista de recomandări din Kefalonia fără să vă spun despre satul nostru, Divarata. O mână de case cocoțate pe stâncă, printre măslini și portocali, fix deasupra vestitei Myrtos Beach, unde soarele apune la fel de colorat în fiecare zi. Are un aer autentic de Grecia, pe care l-am mai regăsit doar în Karya, din Lefkada.
Indiferent din ce parte începi acest tur, Kefalonia te va surprinde la fiecare pas! 💙
Recomandări road trip Kefalonia (Grecia):
- Data parcurgere – decembrie 2024
- Starea drumului – asfaltat
- Timp parcurgere – 5 h dus întors, cu pauze
- Aplicații utilizate – Google Maps
- Semnal telefon – da
Acest articol face parte din seria Grecia. Dacă vrei să citești toate capitolele, le poți găsi AICI.