Cum am ajuns să bifăm o vacanță în Indonezia
Cum am ajuns în Indonezia? Căutând bilete de avion în Madagascar, după ce tocmai renunțasem la cele de Chile, pentru că era prea departe și prea scump… Mda… cred că e o formă de dependență și asta, nu?
Aveam ceva informații despre țărișoara asta, care by the way, nu e mică delooooc, prin prisma insulei Bali. Dar cum mă feresc maxim de locurile comerciale, refuzasem constant o excursie în partea asta a lumii. Însă la 450 de EUR biletul de avion din Sibiu, merita o încercare.
Și în stilul meu caracteristic, am început cercetarea. Ce poți să faci, ce poți să vezi, cât costă cazarea, cum te deplasezi, ce infracționalitate au, ce vaccinuri trebuie să îți faci, cum e cu viza, etc. După ce mi-am luat o hartă în față și mi-am notat cam ce aș dori să văd, prima surpriză care a venit a fost vis-à-vis de suprafața țării… V-am spus că nu e mică. Mă încurca un pic pentru că mi-ar fi trebuit cel puțin o lună de concediu să aprofundez ce îmi doream… Hmmm… bineeeeee… trecem la pasul doi: încrucișăm blogurile și jurnalele de călătorie și începem să restrângem lista. Na, partea asta, pe lângă sentimentul pe care mi-l dă, că renunț la ceva, e destul de dificilă datorită efortului de a clasifica în ordine descrescătoare chestiile pentru care bătaia de cap e prea mare comparativ cu costurile antrenate, potențialul fotografic și de Instagram… Just kidding… la faza cu Instagramul. Ok, am restrâns lista la 3 puncte principale din Indonezia, respectiv insula Sumatra unde urma să mergem în rezervația naturală Gunung Leuser, apoi Java cu Yogyakarta și ale sale temple iar la sfârșit un pic de relaxare în Lombok. Celor care dispuneți de mai mult timp, vă recomand să includeți Komodo Island, Java, unde sunt mai mulți vulcani activi pe care chiar merită un trekking, de exemplu Mount Bromo, Semeru și Ijen, plus câteva insulițe din alea din naufragiatul (the movie). Noi le-am lăsat pentru următoarea vizită.
La partea cu transportul în interiorul țării, chiar ai toate opțiunile la îndemână. Noi am ales avionul, datorită timpului limitat pe care îl aveam la dispoziție. Am zburat cu City Link iar biletele între aceste destinații au costat între 30 și 60 eur/persoană (bagaj de cală inclus). Însă poți alege trenul sau autobuzul care e muuult mai ieftin și în plus stau chiar bine cu preluări/predări către puncte de interes sau hoteluri. Majoritatea hotelurilor au opțiune de pick up pe sume de nimic (voi detalia la sfârșit toate cheltuielile). Dacă alegeți opțiunea de free travelling, pe care am adoptat-o noi de ceva timp, căutați puțin pe net cum ajungeți de la un punct la altul și mai ales cât durează. V-am zis că e o țară mare.
Insula Java e cea mai dezvoltată din Indonezia, aici concentrându-se mai mult de jumătate din populația de 260 milioane a țării. Drept urmare nu ar trebui să întâmpinați dificultăți. Pe Sumatra este însă mai tricky treaba, insula neavând la dispoziție o rețea auto foarte fancy. Mașinile de închiriat nu sunt scumpe deloc (încep de la 20 eur/zi). Poți închiria cu șofer, sau fără, dar atenție pe unde mergeți și mai ales dacă o veți returna în același loc de unde ați luat-o, sau nu. Sunt firme care fie nu vă oferă această opțiune, fie taxa este destul de mare. Traficul e haos și pe stânga, așa că luați un antinevralgic și dați-i cu Doamne Ajută!
Buuuun… am stabilit traseul, urmează partea trei.
Mai exact căutarea cazării. Eu prefer Booking sau Airbnb. Aleg astfel datorită siguranței plăților și al faptului că ai unde să te plângi dacă ții neapărat 😊 Let`s see… mamăăăă da ce prețuri au ăștia… mici adică… Și pentru că sunt o fană a listelor, după ce mi-am pus o grămadăăăăă de filtre, gen, notă min 8, să fie hotel mic, pat dublu, mic dejun, cu anulare gratuită, zonă bună, etc, aveam pregătite pentru fiecare locație minim zece variante.
We are good to go, my friends! Let’s start another adventure!
Acest articol face parte din seria Indonezia. Dacă vrei să citești toate capitolele, le poți găsi AICI.